Moderaterna bryr sig inte om vårdanställda

Annika Strandhäll: Privatiseringar och skattesänkningar ökar pressen på personalen

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Man kan sammanfatta Ulf Kristerssons sjukvårdspolitik i två punkter: Fler privatiseringar och att personalen ska springa snabbare, skriver Annika Strandhäll.

DEBATT. Moderaterna har på senaste tiden fått upp ett intresse för sjukvården. Det är givetvis bra. Men de moderata idéerna innebär i praktiken fler privatiseringar och ett snabbare tempo som innebär en sämre arbetsmiljö för undersköterskor, sjuksköterskor och annan viktig vårdpersonal. 

Man kan sammanfatta Moderaternas sjukvårdspolitik i två punkter:

  • Fler privatiseringar

  • Personalen ska springa snabbare.

Att Moderaterna har tonat ner privatiseringsromantiken är förståeligt inte minst med tanke på det sanslösa haveri som Nya Karolinska Sjukhuset i Solna inneburit.

Det som skulle bli världens bästa sjukhus har blivit världens dyraste. Utöver kostnaderna som lämpas över på skattebetalarna så är misstankar om jäv, skyhöga konsultnotor och patienter som inte kan öppna fönstren på sjukhuset för att få frisk luft bara några exempel som rapporters från moderaternas framtidsjukhus.

De senaste dagarnas rapporter att personalen på akutmottagningen står allt för sysslolösa medan kollegor på andra sjukhus springer allt fortare ska läggas till den bilden. Personalen är de som blir lidande och får ta emot det missnöje och problem moderaterna lämnar efter sig.

Nu slår man sig i stället för bröstet när det gäller en kömiljard. En åtgärd som sågades av vårdpersonalen (för att det enbart styr mot att befintlig personal ska springa fortare) och det premieras att behandla dem som är lättast sjuka i stället för de som har störst behov.

Samtidigt som Moderaterna påstår att personalen är central för att vården ska fungera bättre så föreslår man en åtgärd som när den testades förra gången fick personalen att springa snabbare och ledde till tydliga undanträngningseffekter i vården och ökande sjukskrivningar bland vårdpersonalen.

Även Sveriges kommuner och landsting och andra organisationer har kritiserat upplägget. 

Ledande moderater påstår ofta i debatt efter debatt att det inte finns någon skillnad mellan oss Socialdemokrater och Moderaterna när det gäller satsningar på personalen. Det är helt enkelt en lögn.

Moderaterna har i riksdagen röstat mot samtliga satsningar som denna regering har lagt för att förbättra arbetsmiljön och se till att personalen får fler kollegor, och vill dra ned på sju åttondelar av de satsningar vi gör på vårdens personal i vår budget i dag.

Det som är kvar får dessutom inte användas till undersköterskor, en personalgrupp som behöver satsas på. Socialdemokraterna gör de största statliga satsningarna på vårdens personal i modern tid, vården får 2018 över 13 miljarder mer än 2014.

Sedan vi tillträdde så har antalet anställda i välfärden ökat med 100 000 personer. Socialdemokraterna går till val på 14 000 till anställda i vården. Fler undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och andra viktiga yrkesgrupper.

Vi har gjort historiska satsningar på personalen och vi kommer att fortsätta det arbetet under kommande mandatperiod. Under den perioden kommer vi dessutom behöva höja statsbidragen till kommuner och landsting med 20 miljarder.

Mot detta står Moderaternas privatiseringsiver, skattesänkningar och övertro på satsningar som försämrar arbetsmiljön och ökar stressen för redan pressade anställda inom vården.

Svensk sjukvård behöver mer resurser inte mindre. Undersköterskor och sjuksköterskor behöver fler kollegor inte färre. Vi behöver en utbyggd primärvård och inte fler marknadsliberala experiment och skrytbyggen. Det går inte att skattesänka sig till fler anställda i välfärden.

Vi har lanserat ett ambitiöst trygghetsprogram för att göra svensk sjukvård tryggare för patienterna och arbetsvillkoren bättre för sjukvårdspersonalen.

Jag möter gärna Ulf Kristersson i en debatt så att väljarna och personalen kan få svar. För nu är Moderaterna och Ulf Kristersson både väljarna och personalen inom vården svaret skyldig: när ska ni prioritera personalen?


Annika Strandhäll, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM