ÅSIKT

Romson och Wallström utsatta för hetskampanj

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Per Gahrton: Alliansens partiledare måste ta avstånd från påhoppen

Foto: Stig-Åke Jönsson

DEBATT. I slutet av den här veckan kommer miljöminister Åsa Romson att företräda Sverige vid klimatmötet i Paris. Utrikesminister Margot Wallström medverkar i ett möte med högnivåpanelen för humanitär finansiering i London.

Frågan är: Kommer de att bedömas för sina handlingar eller kommer den sexistiska hetskampanj de varit utsatta för att fortsätta och än en gång dränka vad de faktiskt uträttar för sitt land och oss alla?

Ingen förnekar att den rödgröna regeringen är hårt trängd, men inte av oppositionen utan av flykting- och terrorismproblematik. Eftersom det är omöjligt för de borgerliga att angripa vad regeringen faktiskt gör när det gäller dessa frågor har en del av spindoktorerna kommit på att man kan destabilisera de rödgröna genom att personhetsa mot de två profilstarkaste kvinnliga ministrarna – Margot Wallström och Åsa Romson.

Jag har visserligen inte hört eller sett de tre partiledarna inom borgerligheten – Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Annie Lööf – själva medverka i propagandan. Men det räcker inte att tiga. Om de menar allvar med sina feministiska markeringar måste de öppet ta avstånd från den sorts hets som Wallström och Romson är utsatta för. För vad har de gjort?

Margot Wallström konstaterade i en tv-intervju efter terrordåden i Paris att ”man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld”. Detta föranledde protestreaktion från Netanyahuregimen och den israeliske politikern Yair Lapid påstod i Expressen att Sveriges utrikesminister ”skyller på judarna” när ”muslimer mördar kristna”. Entusiastiskt medhåll för detta lögnaktiga påhopp kom bland annat från Sydsvenskans ledarsida.

Sanningen är att Margot Wallström bara påtalat något som varenda Mellanösternobservatör vet – att Israels fortsatta utbredning av judiska bosättningar på mark som enligt världssamfundet (däribland USA) skall bli en palestinsk stat, är ett huvudskäl till att den olagliga israeliska ockupationen nu är inne på sitt 48:e år och en grundorsak (dock inte den enda) till den utbredda fientligheten bland araber och muslimer mot Väst.

En fredlig lösning av Palestinakonflikten enligt den modell som hela världen, däribland alla arabstater och de erkända palestinska företrädarna, står bakom skulle inte omgående avskaffa IS och terrorhotet, men efterhand kraftigt minska spänningarna och försvaga rekryteringsgrunden.

Åsa Romson tvittrade att terrordåden i Paris ”kan försvåra för klimattoppmötet i december”. Som Johan Croneman i DN har påpekat var detta en oro som uttrycktes av nästan alla kommentatorer. Men det var först när miljöministern gav uttryck för denna utbredda oro som kvinnohatarna drog i gång en hetskampanj, som inte ens statsministern orkade stå emot när han tvingade Romson till en helt onödig ursäkt för att hon gjort sitt jobb som högsta ansvarig för Sveriges klimatpolitik.

Ingen av de manliga ministrarna har trots hårda politiska motsättningar drabbats av något som ens liknar den flod av hån som väller över Margot Wallström och Åsa Romson. Man måste vara blind för att inte se sexismen och kvinnohatet i denna kampanj.

Nästa gång kan andra kvinnliga politiker utgöra måltavlor. Därför räcker det inte med att tiga, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Annie Lööf.

Ett tydligt avståndstagande från hetskampanjen skulle betyda en hel del för det offentliga samtalet i Sverige, som nu visar tecken på att ha tappat sin botten.

Kritisera gärna den rödgröna regeringens politik, det ingår i oppositionens uppgift. Men tag avstånd från kvinnohatarnas drev mot Margot Wallström och Åsa Romson!

Per Gahrton