Debatt

Rör inte kärnkraften innan alternativ finns

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Nuclear Power Yes Please om kärnkraft

Michael Karnerfors.
Michael Karnerfors.

MP:s Lise Nordin försöker avleda uppmärksamhet från partiets centrala roll i att klimatsmart energiproduktion – kärnkraft – motarbetas och läggs ned i förtid.

Lise Nordin skriver "Det finns de som vill få det att framstå som att det är effektskatten som gör dessa reaktorer olönsamma att driva". Dessa personer är bland annat Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg, industrimannen Carl Bennet och Svensk Energis VD Pernilla Winnhed. Att Miljöpartiet försöker få dessa tunga röster att framstå som oväsentliga är fel.

Lise Nordin försöker få effektskatten att låta obetydlig genom att använda siffran "1 öre per kWh". I själva verket tar Svenska staten 4 500 miljoner kronor per år ifrån kärnkraftsbolagen via effektskatten, oavsett om reaktorerna genererat inkomst eller inte. Detta är en tung kostnad för bolagen.

Att MP använder kärnkraftens kostnad som ett argument när de i rollen som regeringsparti har möjlighet att sänka den med 4.5 miljarder kronor per år – men i stället väljer att höja kostnaden – kan som bäst beskrivas som motsägelsefullt, värst som hyckleri.

Lise Nordin talar om att Sverige skall ha en 100 procent förnybar energiproduktion. Detta är ett lovvärt mål, på längre sikt. Men just nu har vi ett annat problem: utsläpp från fossila kraftkällor. Varje år förbrukar Sverige ca 170 Terawatt-timmar fossil energi; vind och solkraft står i jämförelse för mindre än 17 TWh. Varje fossil TWh genererar 500 000 ton koldioxid, lågt räknat. Kärnkraft däremot är Sveriges klimatsmartaste kraftkälla med mindre utsläpp per TWh än både vattenkraft och vindkraft. Så att ersätta 1 TWh kärnkraft med 1 TWh förnybart innebär 0 ton koldioxid i klimatvinst. Att i stället ersätta fossil energi med förnybart innebär 500 000 ton koldioxid i klimatvinst.

Sålunda är valet enkelt: Rör inte kärnkraften förrän det fossila är borta.

Michael Karnerfors

Grundare av nätverket Nuclear Power Yes Please

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kärnkraft

ÄMNEN I ARTIKELN

Kärnkraft

Miljöpartiet