Ställ er bakom en skärpt lagstiftning

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Dan Katz om coacher

Dan Katz.
Foto: Philip Håkansson
Dan Katz.

REPLIK. Efter ”SVT Debatt” den 8 oktober har Lena Gustafsson, ordförande för en coachingorganisation (ICF) uttryckt sin frustration över att coachingbranschen utmålas som oseriös. Jag kan sympatisera med detta. Jag är säker på att hon och många andra coacher har en ambition att vara seriösa.

Men, följande problem är centrala rörande er trovärdighet: Vem som helst, med bara några korta kurser i bagaget, anses kompetent nog att vägleda sina klienter i svåra livsval.

Dessa kurser – även de som Gustafssons egen organisation (ICF) diplomerar – innehåller till väsentliga delar den kvasivetenskapliga och ökända ”läran” NLP.

Ert argument att klienter vid sekretessbrott skulle kunna stämma sin behandlare är ogenomtänkt. Det innebär en civilrättslig process som kan bli dyr och övermäktig för en redan utsatt person. Ogillas stämningen kan klienten riskera att få betala både rättegångs- och advokatkostnader.

Dock, i stället för att vi skall hamna i ett ställningskrig har jag följande konstruktiva förslag:

1) Ställ er bakom en skärpt lagstiftning rörande vilka som får behandla psykisk ohälsa. Ni vill ju enbart behandla ”friska”, så det lär inte begränsa er verksamhet och kommer rensa ut de som förstör ert rykte. Trots detta har coachorganisationer motsatt sig en skärpt lagstiftning. Varför?

2) Anlita kunniga personer för att se över era utbildningar och vad era kollegor gör. Rensa ut NLP och annan kvasivetenskap. Det finns bra vetenskapligt baserade metoder. Ta del av dessa. Jag hjälper er gärna!

Dan Katz

Leg. Psykolog

Leg Psykoterapeut

Handledare i KBT

Styrelseledamot Vetenskap och Folkbildning (VoF)

Publicerad: