Debatt

Ni försämrar kvinnors makt över sina liv, SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Liberala Kvinnor i debatten om SD och jämställdheten

Det är anmärkningsvärt att SD gång efter annan lägger fram förslag som riskerar att försämra kvinnors makt över sitt eget liv, skriver Gulan Avci och Cecilia Elving från Liberala Kvinnor (L) i en slutreplik.

SLUTREPLIK. SD vill nu göra det möjligt att under barnaåren gå ner i halvtid på jobbet. Medan V vill att man ska kunna ta ut anhörigdagar för att ta hand om sina äldre anhöriga. Båda förslagen skulle försämra kvinnors villkor på arbetsmarknaden.

Det är självklart inget fel att vara hemma med sina barn och Sverige är också ett av de länder som ger bäst förutsättningar att kombinera karriär och familjeliv.

Men menar man allvar med kvinnors rättigheter måste man ju också se vad det är som håller kvinnor tillbaka.

Förre statsminister Göran Persson sa en gång ”den som är satt i skuld är ej fri”.

På samma sätt är den som inte har några pengar ej fri. Utan egen lön, kan du inte välja eller välja bort i livet. Kvinnors ekonomiska frihet är grundläggande för jämställdheten. SD:s förslag riskerar att ytterligare försämra förutsättningarna för kvinnor att tjäna egna pengar.

Förslaget blir ännu märkligare när det ställs mot det faktum att SD vill förbättra för landets kvinnliga fattigpensionärer. Tror SD att kvinnorna kommer att få högre pension om de jobbar mindre?

Här kommer SD till en vattendelare. Antingen vill de öka möjligheten till deltid eller så vill de att färre kvinnor ska bli fattigpensionärer. Ni kan inte få både och.

Både kvinnor som har bra pensioner och stark ekonomi samt kvinnor som jobbar deltid och är hemma för att ta hand om barnen. Det går inte ihop.

Anledningen till att många kvinnor är fattigpensionärer beror mycket på att många av dem jobbar deltid.

Precis som SD skriver är det viktigt att män och kvinnor har samma förutsättningar. Vi menar att många av de reformer som tidigare kvinnor kämpat för, har lett till att kvinnor idag har förhållandevis lika förutsättningar som män.

Därför är det anmärkningsvärt att SD gång efter annan lägger fram förslag som riskerar att försämra kvinnors makt över sitt eget liv. 

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor (L)

Cecilia Elving, styrelseledamot Liberala Kvinnor (L)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Jämställdhet