Vad förslår ni – hur få bort obalansen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SLUTREPLIK. Det är glädjande att höra att ansvariga ministrar värnar om upphovsrätten. Men repliken från ministrarna liknar väldigt mycket ett försök att klara sig undan och låta allt vara som det tidigare varit, på de stora amerikanska bolagens villkor. Men passivitet och innovation/skapande går inte bra ihop.

Vi tycker det är oroande att en minister skriver under något som bara hade ett ”brett anslag” utan att riktigt verka förstå konsekvenserna av det man egentligen föreslår.

Lagstifta inte mer, och peta inte i nuvarande lagstiftning i onödan säger Mikael Damberg. Det är oroande att Damberg inte verkar vilja ta i beaktande att ”safe harbour” är ett kryphål i nuvarande lagstiftning som gör det möjligt för plattformar som Youtube att tjäna stora pengar på upphovspersonernas bekostnad.

Det här är något som till och med svenska nyckelaktörer inom näringslivet kritiserar Damberg för, kritiken kommer inte ”bara” från oss upphovspersoner utan också från de plattformar som inte kan konkurrera på lika villkor, som till exempel Spotify.

Rättvisa konkurrensvillkor är en grundpelare för innovation och utveckling. Hur kan man fortsätta blunda för hur plattformar som Youtube utnyttjar kryphål i lagen och snedvrider konkurrensen bland de tjänster ni säger er vilja stödja?

Det handlar inte om att införa ännu mer betungande reglering, det är tvärtom politikerna som redan lagstiftat för mycket genom att lägga till ett krångligt undantag. Resultatet har blivit osund konkurrens och att vinsten av spelad musik går till amerikanska storbolag istället för de som skapat den.

EU:s vice ordförande Andrus Ansip sade på Creators Conference i Bryssel så sent som förra veckan att ”vi måste titta närmare på villkoren för ersättning till upphovspersonerna så att de får en rättvis andel av det värde som genereras.”

Så här skriver han på twitter: ”Europe's creative sector should benefit fairly from new online uses of content”.

Vad är ert förslag till hur man ska komma till rätta med den obalans som råder?

Det behövs investeringar för att skapa mer och bättre kultur. Och det är inte överdriven lagstiftning vi vill ha utan att ni ska ta bort det onödiga och destruktiva undantaget, för att uppnå det som upphovsrätten är till för: stödja oss kreatörer så vi kan skapa mer och bättre. Det skulle vara till gagn för kreatörerna, konsumenterna och därmed också tjänsterna vars innehåll består av det som upphovspersonerna skapat.

Benny Andersson

Adam Baptiste

Ana Diaz

Jörgen Elofsson

Carl Falk

Alfons Karabuda

Maria Marcus

Petra Marklund

Lina Nyberg

Georg Riedel

Lena Willemark

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN