En talande tystnad från Moderaterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från S om SD och valet 2018

SLUTREPLIK. I måndags frågade vi Anna-Kinberg Batra om Moderaterna avser bilda en borgerlig regering även om de fyra borgerliga partierna tillsammans får ett lägre valresultat än S, Mp och V i riksdagsvalet 2018. Samma fråga ställdes till Kinberg Batra i söndagens Agenda och i tisdagens Expressen. Hon har fortfarande inte svarat.

I går replikerade Tomas Tobé på vår debattartikel. Tobé rabblar moderata talepunkter på 2 000 tecken, men inte heller han kommer med något svar. Om själva kärnfrågan är det tyst.

Det är en talande tystnad.

Moderaterna talar om att de inte vill ”samarbeta” eller bilda regering med SD. Men de säger alltså inget om hur de ser på att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Det är en viktig fråga som väljarna förtjänar ett svar på.

I vintras valde Moderaterna i Tobés hemstad Gävle att ta över kommunstyret med stöd av SD. En anonym källa från Moderaternas partikansli talade i Dagens Industri om det som ” exempel på hur det skulle kunna gå 2018” och den lokala moderata ordföranden Inger Källgren Sawela berättade att "den första som gratulerade mig var Anna Kinberg Batra". Tobé avfärdade den uppblossande kritiken och kallade det för ”den bästa lösningen”. Kommer man använda samma argument även nationellt efter valet 2018?

Eftersom vi fortfarande inte har fått något svar så kvarstår frågan: Om de fyra borgerliga partierna tillsammans får ett lägre valresultat än S, Mp och V i riksdagsvalet 2018, avser då Moderaterna ändå bilda en borgerlig regering? Ja eller nej?

Lena Rådström Baastad, partisekreterare, Socialdemokraterna

Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen

Läs debattartikeln från Socialdemokraterna här.

Läs Moderasternas replik här.

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM