ÅSIKT

C kör på med falsk fakta om flygskatten

Slutreplik från Isabella Lövin om flygets miljöpåverkan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Det är anmärkningsvärt att Centerpartiet svarar på kritiken om att komma med falska och vilseledande påståenden tagna från flyglobbyn genom att komma med ännu fler falska och vilseledande påståenden från flyglobbyn, skriver Isabella Lövin.

SLUTREPLIK. Det märks att Centerpartiet får slå knut på sig själva för att hitta argumenten mot en flygskatt. Å ena sidan hävdas att skatten inte får någon effekt, å andra sidan hävdas att den har så stor effekt på flygandet att flera flygplatser kommer att läggas ned. Hur ska de ha det egentligen?

När Centerpartiet refererar till partsinlagor om att flygplatser kan läggas ned kan det vara bra att påminna om vad Jönköping Airports vd Rony Forsberg sagt om rapporten från Stockholms Handelskammare till Jönköpingsposten:

”Rapporten är defekt och direkt felaktig. Att tro att flyget måste lägga ner, att prata om "flygplatsdöd", det är absolut inte relevant. Det kommer inte att hända.”

Klimatpåverkan från svenskarnas internationella flygresande har ökat med 77 procent sedan 1990. Att Centerpartiet då vill blanda in 5 procent biodrivmedel är bra, och kommer utredas av regeringen, men långt ifrån tillräckligt. Forskare vid KTH har visat att biodrivmedel på sin höjd kan motverka ökningen av flygets utsläpp. Det beror på att ökningen av flygets utsläpp går så snabbt. För att sänka utsläppen behöver vi både biodrivmedel och flygskatt.

Det är anmärkningsvärt att Centerpartiet svarar på kritiken om att komma med falska och vilseledande påståenden tagna från flyglobbyn genom att komma med ännu fler falska och vilseledande påståenden från flyglobbyn. Att helt okritiskt köpa partsinlagor som om det vore fakta och samtidigt avfärda ledande svenska forskare är inte ett tecken på politiskt ansvar.


Isabella Lövin, språkrör för miljöpartiet och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM