Åkesson: Menar du allvar – kom till oss

SD-ledaren efter Anna Kinberg Batras debattartikel: Er invandringspolitik blir allt mer lik vår – men är det bara tomma ord?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar Moderaternas nya linje för svensk invandrigspolitik. Men den kommer inte att bli verklighet tillsammans med Alliansen. Är det bara tomma ord - eller vill Anna Kinberg Batra samarbeta, frågar SD-ledaren.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar Moderaternas nya linje för svensk invandrigspolitik. Men den kommer inte att bli verklighet tillsammans med Alliansen. Är det bara tomma ord - eller vill Anna Kinberg Batra samarbeta, frågar SD-ledaren.

DEBATT. Det är bra att Anna Kinberg Batra (M) äntligen verkar ha kommit till insikt om att Sveriges invandringspolitik under många år har varit ohållbar. Förvisso en invandringspolitik som Moderaterna i viktiga avseenden själva skapat och upprätthållit under tiden Kinberg Batra varit med och lett partiet.

Jag är lite kluven till Batras halvhjärtade ursäkt för hur hon och hennes parti behandlat oss som vågade prata om problemen med massinvandringen under Moderaternas långa år av förnekelse - problem som de allra flesta i dag är överens om.

Visserligen glädjer det mig om hon, och kanske fler med henne, nu ångrar sitt beteende gentemot sverigedemokrater. Samtidigt kan jag tycka att man förminskar allvaret i decennier av uppsägningar från arbeten och fackliga uppdrag, mobbning, mordbränder och mordförsök när man kallar det att vi blivit "rent av motarbetade eller utfrysta".

Säg som det är i stället! Hur man bemött Sverigedemokraterna är det största demokratiska haveriet i svensk politisk historia.

Trots allt är det glädjande att Anna Kinberg Batra nu tycks välja en annan linje för Moderaterna. Jag välkomnar detta, men konstaterar samtidigt att en mycket viktig fråga kvarstår; hur har hon tänkt genomföra sin politik på invandringsområdet?

Moderaternas invandringspolitik blir allt mer lik vår, och kommer inte kunna bli verklighet tillsammans med övriga allianspartier. Dessa vill ju snarare öka invandringen till Sverige jämfört med i dag. Störst skillnad i invandringspolitiken står Centerpartiet för.

Annie Lööf har sagt att en alliansregerings invandringspolitik inte kommer vara Moderaternas invandringspolitik.

I omgångar har företrädare från allianspartierna pressats på besked men Anna Kinberg Batra har undvikit att svara. Är hon villig att samarbeta med mig, och genom det göra verklighet av hennes nya insikt, eller är allt detta bara tomma ord?

Från Moderata håll hör man ofta att Sverige behöver en plan. Men hon tycks helt glömma att även Moderaterna behöver en plan för en verklighet efter valet 2018.

Att planera är bra. Hur skolan ska bli bättre, hur kriminalpolitiken ska bli mer effektiv och hur invandringspolitiken ska kunna vara hållbar. Men innan man på ett ansvarsfullt sätt kan börja planera ur ett sakpolitiskt perspektiv, måste man också på ett realistiskt sätt vara på det klara över hur styret av ett Sverige utan Stefan Löfven som statsminister ska se ut.

Här är Anna Kinberg Batra svaret skyldig.


Jimmie Åkesson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE