ÅSIKT

Misstro inte idrottslärarna – att filma är bra

Replik från idrottslärare om att filma elever på gympan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Om jag filmar under en idrottslektion råder samma sekretess som i allt annat inom skolan, skriver idrottsläraren Simon Sandström i en replik i debatten om att filma elever under idrottslektioner.
DEBATT

REPLIK. Här har vi en förälder som misstror och en bild på inzoomade rumpor, detta med en rubrik som får vem som helst att rycka på ögonbrynen. Jag blir både ledsen och besviken och önskar att alla föräldrar kan ha en tilltro till att era barns lärare har ett gott syfte med vad de gör istället för att misstro.

Om jag filmar under en idrottslektion råder samma sekretess som i allt annat inom skolan. Det är endast jag som kan använda mig av materialet, med ett enda syfte, att kunna säkerställa min bedömning. Jag måste ha ett ordentligt bedömningsunderlag, i detta fall ett filmunderlag som raderas så fort omdömen/betyg är satta. Alla elever förtjänar att kunna få en tydlig motivering till sitt omdöme/betyg.

Det är mitt ansvar att se till att eleverna inte anser det vara obehagligt att filmas, att vara tydlig med syftet och att ingen annan kommer ha tillgång till materialet, således kommer det inte vara någon skillnad från en vanlig lektion.

Eleverna som är i rummet, likväl som jag själv, ser ju redan, skillnaden är att jag kan se det i repris och bedöma. Under lektionstid måste jag ha möjlighet att hjälpa eleverna och använda mig av min utbildning i praktiken.

Hur känner det barn som har svårt att göra det där plinthoppet när 29 elever står och beskådar samtidigt som läraren skriftligen ska anteckna i sitt block och be om ett nytt försök? Med filmkamera kan fler elever vara i ständig rörelse och obehagliga moment som detta i stället undvikas.


Med vänliga hälsningar,
Simon Sandström,
idrottslärare och pappa till två döttrar


Vill du hänga med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM