Min mamma kunde ha dött – på grund av er

Debattören till personerna bakom våldet i Malmö: Nästa gång kan det vara någon du älskar som nekas ambulans

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den senaste tidens ökande våldsbrott har satt en enorm press på akuten och ambulanserna. En skjutning ska självklart prioriteras, men detta innebär samtidigt att alla andra hamnar underst på listan, skriver debattören. (Bilden är ett montage).
Den senaste tidens ökande våldsbrott har satt en enorm press på akuten och ambulanserna. En skjutning ska självklart prioriteras, men detta innebär samtidigt att alla andra hamnar underst på listan, skriver debattören. (Bilden är ett montage).

DEBATT. Till Malmös politiker, skjutgalna kriminella och bilbrännare. I går kunde jag ha förlorat min mamma på grund av er.

Min mamma fick en kraftig blödning i näsan och halsen. Eftersom hon går på Waran (blodförtunnande läkemedel) och har en hjärtpump i väntan på en hjärttransplantation så klarar hon sig inte länge om hon förlorar för mycket blod.

I panik ringde jag till 112 och fick till svar att det inte fanns några lediga ambulanser. Han bad mig istället ringa tillbaka om det blev värre och sa att det kommer att dröja.

Jag förklarade hennes sjukdom, att det var blod i hela vasken och att det forsade ut. Han beklagade att det inte fanns några lediga ambulanser.

Känslan och paniken att se sin mamma vara på väg att förblöda framför sina ögon utan att kunna göra någonting är inget jag ens önskar min värsta fiende ska behöva uppleva.

Efter en timme kom till slut ambulansen och då hade mamma hunnit förlora mer än en halv liter blod. De lyckades tillfälligt få stopp på blödningen på väg in till sjukhuset.

I ambulansen berättade ambulansföraren att det bara är fyra (!) ambulanser aktiva i Malmö, Sveriges tredje största stad, på kvällen. Hur kan det vara möjligt?

Han förklarade även att personalen på SOS alarm inte alltid är sjukvårdspersonal utan till stor del består av extrapersonal med tolv veckors utbildning.

Personen som tog emot mitt samtal vet förmodligen inte ens vad Waran eller en hjärtpump är för något. Han insåg därför inte allvaret. De får inte heller upp patienternas journaler så de har ingen möjlighet att läsa in sig.

Hur kan det få vara så?

Min önskan till Malmös politiker är att se över detta. När man i media dagligen skriver om den ökande pressen på akutsjukvården och sjukvården som stort och ändå fortsätter att skära ner och införa besparingar. Ni tar indirekt död på människor som inte får rätt hjälp i tid.

Den senaste tidens ökande våldsbrott har satt en enorm press på akuten och ambulanserna. En skjutning eller en brand är självklart allvarligt och ska prioriteras, men detta innebär samtidigt att alla andra hamnar underst på listan.

Min önskan till er som bidrar till detta är att fråga er själva om det är värt det. Är pengar, lojalitet och rivalitet verkligen värt att riskera sitt eget och andras liv för? Nästa gång kanske det är din mamma, bror eller nära vän som nästan dör i väntan på en ambulans.

Vill du verkligen utsätta någon, kanske din egen mamma för smärtan att förlora någon man älskar?

Om du någonsin får uppleva det vet jag att du kommer ångra dig, så snälla tänk efter vad det är du faktiskt gör och hur många det påverkar.

Och till alla änglar inom sjukvården, jag är er evigt tacksam för allt ni dagligen gör, utan er hade min mamma och många andra inte varit vid liv i dag!


Lisa Olsson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE