Debatt

Vi kommer stoppa en ny fastighetsskatt, S

Ulf Kristersson och Ebba Busch: Vårt löfte till svenska folket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

M och KD har avskaffat den gamla fastighetsskatten en gång förut. Om Socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten kommer vi att ta bort den på nytt. Det är ett löfte till svenska folket, skriver Ulf Kristersson och Ebba Busch.

Foto: TT

DEBATT

DEBATT. Allt fler tunga socialdemokrater vill nu återinföra fastighetsskatten, och de får stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Denna vänstersväng och detta återfall i ständigt nya och höjda skatter måste stoppas.

Moderaterna och Kristdemokraterna har avskaffat den gamla fastighetsskatten en gång förut. Om Socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten kommer vi att ta bort den på nytt.

Coronapandemin prövar svenska familjer och hushåll hårt. Många lever med betydligt mindre marginaler nu än för ett år sedan.

Stora reformer behövs för att bryta bidragsberoendet, för att krossa de kriminella gängen och för att få bort vårdköerna – men fler och fler tunga företrädare för Stefan Löfvens regering vill i stället återinföra fastighetsskatten.

Skatteinkomster behövs naturligtvis för att finansiera viktiga gemensamma uppgifter som välfärden, försvaret och polisen. Men just fastighetsskatten var Sveriges mest impopulära skatt i modern tid.

Skatten var en stor belastning för barnfamiljer, den var oförutsägbar i sin utformning och den tvingade människor att flytta från sina hem. Den beskattade boende, trots att man hade köpt sitt hus för beskattade pengar och tvingas betala reavinstskatt om man en dag säljer huset med vinst.

För ett genomsnittligt svenskt radhus eller hus skulle en återinförd fastighetsskatt på en procent av taxeringsvärdet betyda en skatt på nästan 30 000 kronor om året. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö – men också i andra tillväxtregioner – skulle det kosta ännu mer.

Inte bara socialdemokrater hoppas nu att få tillbaka skatten, utan även Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill att en ny fastighetsskatt kommer på plats.

Fastighetsskatten var inte bara dyr och orättvis för landets villaägare, den var dessutom rent omoralisk. Den straffade sådana initiativ som bidrar till att det område man bor i blir mer attraktivt. Varje insats som ökade marknadsvärdet på huset innebar att staten krävde mer i fastighetsskatt.

Sverige har redan ett av världens högsta skattetryck och har samtidigt betydande brister i välfärden och i statens kärnfunktioner. En ny skatt på tiotusentals kronor på redan beskattade pengar undergräver legitimiteten i skattesystemet.

Det är därför Moderaterna och Kristdemokraterna efter ett maktskifte kommer att se till att fler ska få behålla mer av sin lön och pension. Fler behöver jobba och kunna försörja sig själva. Det är långtidsarbetslösheten som hotar skatteinkomsterna och välfärden.

Stefan Löfvens regering har i sju års tid utsatt Sverige för ett nya skatter och skattehöjningar. Jobbskatter, flygskatt, elektronikskatt, bilskatter, skatt på sparande, energiskatter och plastpåseskatt. Och nu hotar de med att fastighetsskatten kommer tillbaka.

Hade brist på skatter varit ett problem, då skulle Sverige inte haft några problem alls.

Moderaterna och Kristdemokraterna avskaffade på goda grunder den gamla fastighetsskatten. Ingen ska tvingas lämna sitt hem på grund av en skatt. En borgerlig regering som vinner väljarnas förtroende 2022 kommer att göra det igen. Vi kommer att stoppa Socialdemokraternas försök att återinföra fastighetsskatten.

Har de redan gjort det kommer vi avskaffa den igen. Det är ett löfte till svenska folket.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Ebba Busch, partiledare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ulf Kristersson

LÄS VIDARE

DEBATT Sjuka tvingas att jobba av Försäkringskassan

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Ebba Busch

Moderaterna

Kristdemokraterna

Skattepolitik

Socialdemokraterna