ÅSIKT

Byta namn på ett lov räcker inte, Fridolin

Replik från M om barn och läsning

Replik från Camilla Waltersson Grönvall och Cecilia Magnusson (M).
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Att våra barn behöver läsa mer håller vi med om. Men att byta namn på ett lov till ”läslov” räcker inte för att öka läsandet hela året. Vi vill därför ge utbildningsministern ett par lästips på våra förslag som på allvar skulle kunna öka läsförståelsen hos våra barn, men som hitintills regeringen har sagt nej till.

Våra lästips till Gustav Fridolins läslov är att läsa vår riksdagsmotion om en tidigare skolstart som skulle leda till att våra barn tidigare får hjälp och stöd i sin läsning. Trots en riksdagsmajoritet för förslaget har Gustav Fridolin sagt nej. Men kanske skulle en omläsning av förslaget innebära en omvärdering?

Vårt andra lästips är moderaternas förslag om mer undervisningstid i lågstadiet. Det skulle ge mer tid för barn att få kunskap och redskap till läsande.

Gustav Fridolin lyfter upp specialpedagogikens betydelse i skolan. Det håller vi med om. Därför vill vi avslutningsvis tipsa Gustav Fridolin om att läsa vårt förslag om att alla nya lärare borde få mer kompetens i specialpedagogik från lärarutbildningen. 

Nu införs också kunskapsmål och obligatoriska bedömningsstöd i svenska och matematik från årskurs 1. Något som Moderaterna och Alliansen drivit länge. Tack vare detta får nu alla barn får rätt till stöd i sin läs- och skrivutveckling från första klass.

Detta är viktigt. Men det räcker inte. Vi hoppas därför att Gustav Fridolin - istället för att byta namn på lov - tar till sig våra lästips. Det är reformer som skulle göra verklig skillnad i våra barns läsförståelse.


Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot Göteborg och ledamot i kulturutskottet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.