Snuset räddar många från att dö i förtid

Replik från Snusbolaget om hårdare regler för snus

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-09

Hjärt-lungfonden berättar inte att andelen rökande niondeklassare har minskat från 12 till två procent sedan millennieskiftet och att Sverige snart kan klassas som ett rökfritt samhälle. Replik från Markus Lindblad, Snusbolaget.

REPLIK. Hjärt-lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung uppmanar den svenska regeringen att vidta kraftiga åtgärder och förbud för att snusandet bland unga har nått historiskt höga nivåer.

Hon berättar däremot inte att andelen rökande niondeklassare har minskat från 12 till två procent sedan millennieskiftet och att Sverige snart kan klassas som ett rökfritt samhälle.

 

Snus fungerar som ett alternativ till cigaretter för vissa rökare som vill sluta, men inte för alla. Detta bekräftas av Hjärt-lungfondens egen enkätstudie: fyra av tio snusare har ersatt de dödliga cigaretterna med det betydligt mindre farliga vita snuset.

Om dessa fyra snusare hade fortsatt röka skulle minst två av dem dött i förtid på grund av sin rökning. De hade i genomsnitt förlorat tio år av sina liv.

 

Det svenska snuset räddar varje år ett stort antal svenskar från att dö i förtid.

Svenska män har länge valt snus framför cigaretter, vilket lett till att de rökningsrelaterade dödsfallen bland svenska män är i särklass lägst i hela Europa. De kan även klassas som rökfria enligt Världshälsoorganisationens standard, då färre än fem procent röker.

 

Svenska kvinnor beräknas enligt samma definition bli rökfria om två år. Prognosen för Norge är att landet blir rökfritt om senast tre år. Därefter förväntas Storbritannien bli nästa rökfria land, men först om tolv år.

Det är ingen slump att Sverige och Norge ligger så långt före. Här har rökfri tobak funnits länge.

 

Rökning dödar cirka åtta miljoner människor globalt varje år. Snus medför vissa hälsorisker.

Det finns befolkningsgrupper – barn, ungdomar och gravida – som inte ska snusa. Av det skälet måste det finnas regler och rekommendationer för att skydda dessa samhällsgrupper. Men reglerna och rekommendationerna måste vara anpassade till de faktiska hälsoriskerna.

Vi deltar gärna i fler samtal om hur man på bästa sätt kan minska bruket av nikotin bland unga. Samtidigt som vi måste beakta det faktum att det rökfria nikotinet räddar liv. Inte bara i Sverige utan i hela världen.


Markus Lindblad, kommunikationschef Snusbolaget.se

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln