Debatt

Snabba utspel löser inte energipolitiken, L

Slutreplik från C om en ny energiuppgörelse

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Energipolitiken är för viktig för att slarvas bort med snabba utspel. Riksdagen ska inte besluta om enskilda kraftverk som L vill, oavsett om det handlar om vilka kärnkraftverk eller vindkraftsparker som borde byggas eller inte. Slutreplik från Rickard Nordin, Centerpartiet.
Energipolitiken är för viktig för att slarvas bort med snabba utspel. Riksdagen ska inte besluta om enskilda kraftverk som L vill, oavsett om det handlar om vilka kärnkraftverk eller vindkraftsparker som borde byggas eller inte. Slutreplik från Rickard Nordin, Centerpartiet.

DEBATT

SLUTREPLIK. Liberalerna är som vanligt duktiga på att kritisera, men sämre på att presentera konkret sakinnehåll.

Centerpartiet är till skillnad från Liberalerna vana att ta ansvar, kompromissa och skapa långsiktighet i politiken, vilket vi gjort på område efter område, medans Liberalernas track record snarare är att konsekvent hoppa av olika samarbeten.

Energipolitiken är för viktig för att slarvas bort med snabba utspel. Riksdagen ska inte besluta om enskilda kraftverk som Liberalerna vill, oavsett om det handlar om vilka kärnkraftverk eller vindkraftsparker som borde byggas eller inte.

Det viktiga är att sätta upp stabila spelregler som gynnar de investeringar vi vet behövs.

Det handlar inte bara om ny produktion utan också om sådant som elnät, flexibilitet och energieffektivisering samt energilager.

För att åstadkomma det presenterade Centerpartiet åtta skarpa förslag på Aftonbladets debattsida nyligen och bjöd in övriga partier till förhandlingar om energifrågorna.

Den senaste tidens höga energipriser, som i allt väsentligt beror på de höga gaspriserna i Europa sedan Putin skruvat åt kranen visar hur viktigt det är att vi fortsätter att fasa ut det fossila och att skapa ett robust, konkurrenskraftigt elsystem som dessutom står starkt i en allt mer osäker omvärld.

Vi ser också hur det lokala behöver bli mer involverat. Dels i att ta del av de skatteintäkter som ny elproduktion för med sig och dels i att sänka energiskatten på sikt.

Där vet vi att även Liberalerna tycker som vi. Det hade varit en god utgångspunkt för Liberalernas replik, att se likheter och ta emot den utsträckta hand som Centerpartiet levererat.

Den som vill värna svenska hushåll och svensk konkurrenskraft tillsammans med klimatet gör bäst i att gräva ned stridsyxan, komma till förhandlingsbordet och vara beredd att lyssna på andra partiers goda argument.

Centerpartiet har axlat det ansvaret, Liberalerna verkar tveka, nu är det upp till bevis för övriga partier.


Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Energipolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Sverige behöver en ny energiuppgörelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Energipolitik

Energi & råvaror

Centerpartiet

Liberalerna

Rickard Nordin

Elproduktion