Debatt

Skäms politiker – det är dags att ta ansvar

Debattörerna: Nu bildar vi ett eget parti eftersom riksdagspartierna inte kan lösa assistanskrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
Kerstin Benckert och Anders Hellberg är mycket besvikna på politikerna om assistansen och bildar nu ett nytt parti. ”De kan inte ens enas om att träffas för att lösa den akuta situationen för tusentals människor. Detta är skamligt.” skriver de. (Stora bilden är från en manifestation för personlig assistans).

DEBATT. I ett läge där ytterligare 6 000 personer nu riskerar att förlora sin personliga assistans efter en ny dom, så kan de politiska partierna inte ens enas om att träffas för att lösa den akuta situationen för tusentals människor. Detta är skamligt.

Det politiska spelet har blivit viktigare än att våra allra mest utsatta grupper ska kunna klara vardagen, och i vissa fall till och med kunna leva och andas. Regeringen vägrar att diskutera situationen och avser att fortsätta att spara på dessa samhällets svagaste, och övriga partier pratar men gör ingenting.

Vi går därför nu ut och försöker samla en opinion för att bilda ett nytt parti inför riksdagsvalet nästa år – Assistanspartiet. Alla som reagerar starkt mot besparingarna på assistansen måste agera gemensamt och kraftfullt. Vi vill ändra lagstiftningen, stoppa besparingarna och värna intentionerna i LSS.

Hjälp oss att bilda ett parti som kan göra skillnad i riksdagsvalet 2018 – hör av er på Assistanspartiet.se eller på Facebook. Tillsammans kan vi utgöra en stark påtryckning på de etablerade partierna.

I förra veckan gick Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, ut och inbjöd de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till ett möte för att diskutera en lagändring innan assistansen helt försvunnit.

Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Maj Karlsson gick då ut på Aftonbladet Debatt och tackade ja till RBU:s inbjudan. Men Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson i funktionshinderfrågor, svarade snabbt på samma debattsida att ”vänsterns invit inte är seriös” eftersom partiet inte försökt satsa mer pengar i regeringens budget.

Det är möjligt att Vänsterpartiet säger en sak och gör en annan, men de borgerliga partierna är uppenbarligen mer intresserade av det partipolitiska spelet än att verkligen komma fram till en lösning för den hotade assistansen.

I dag räcker det inte med att ändra och komplettera lagstiftningen. Det måste också till mer pengar i budgeten för att återställa en elementär hjälp för alla de över tusen personer med funktionshinder som förlorat sin assistans de senaste åren.

Men inte ens ett sådant initiativ har man kunnat enas om. Regeringen vill fortsätta att använda pengarna till annat. Vänsterpartiet vill inte satsa i budgeten och flera av de borgerliga partierna pratar om att satsa, men gör inget och kan inte ens enas inbördes.

Samtidigt blir situationen allt mer akut för alla som blir fråntagna sin assistans, eller får avslag på sina ansökningar. Många kommuner vägrar helt att ställa upp när staten och Försäkringskassan sviker.

Den enda lösningen är nu att sätta ett politiskt tryck på det politiska etablissemanget, som vägrar att ta ansvar för den politik som förs och därmed fortsätter att spara på funktionshindrade utan egen röst.


Anders Hellberg, journalist, debattör och författare och styvfar till bröderna Robert och Richard, som har autism och utvecklingsstörning
Kerstin Benckert, skribent, debattör och mamma till Robert och Richard


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.