ÅSIKT

Regeringen tar inte problemen på allvar

Replik från M om kommunerna och nyanlända

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Elisabeth Svantesson svarar Ylva Johansson.
DEBATT

REPLIK. ”Det är viktigt att inte förminska den svåra utmaning som många kommuner står inför”, skriver Ylva Johansson. Men det är exakt det hon gör.

Det är tydligt att arbetsmarknads- och etableringsministern inte tar kommunernas problem på allvar. Enligt Migrationsverkets nya prognos kommer 84 000 personer tas emot i kommunerna under 2017.

Moderaternas utgångspunkt är tydlig: alla landets kommuner ska ta ansvar, men alla kommuner måste också ges bästa möjliga förutsättningar för att klara den krävande situationen. Regeringen har fortfarande inte uppfyllt flertalet av de åtaganden som slogs fast i migrationsöverenskommelsen vad gäller bostadsbyggande och förbättrad integration.

Moderaterna föreslår att de av Migrationsverkets lägenheter för asylsökande som står tomma bör släppas för att lätta på bostadstrycket ute i kommunerna. Nyanlända bör kunna bo kvar längre på asylboenden i de fall bostadssituationen inte kan lösas i den anvisade kommunen, Kommuner ska även kunna betala för platser på det som nu är Migrationsverkets asylboenden.

Vi är även beredda att i riksdagen ta initiativ till att driva igenom skarp lagstiftning gällande effektivare planprocesser och höjda gränsvärden för buller.

Ylva Johansson bör se till att underlätta för kommunerna att få fram bostäder i den takt som krävs. Integration kan inte ske från en gympasal.


Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM