Även SD borde stå upp för regnbågsflaggan

Slutreplik från MP om Sverigedemokraterna och hbtq-frågor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraterna är experter på att ställa grupper mot varandra. Det är att vara Miljöpartiets raka motsats, skriver Emma Hult.
Sverigedemokraterna är experter på att ställa grupper mot varandra. Det är att vara Miljöpartiets raka motsats, skriver Emma Hult.

SLUTREPLIK. Vi lever i en tid där strider som en gång var vunna nu behöver utkämpas igen.

Det är tragikomiskt att Sverigedemokraterna, som vill förbjuda regnbågsflaggan att vaja från offentliga byggnader, säger sig stå upp för alla människors rätt att älska den de vill. Samtidigt säger man att regnbågsflaggan politiserats och att ”organisationen” står för något som inte gäller alla hbtq-personer.

För det första – regnbågsflaggan handlar om så mycket mer än föreningen Stockholm Pride, som för övrigt är en partipolitiskt obunden organisation som själv fattar beslut om vad de arbetar med och vilka frågor de lyfter. Regnbågsflaggan hör till hela hbtq-rörelsen och är en internationell symbol. Det borde Sverigedemokraterna veta.

För det andra – regnbågsflaggan har alltid varit politisk. Det flaggan står för borde vara något alla står bakom men verkligheten ser tyvärr inte ut så. När den moderna hbtq-rörelsen startade så riskerade människor allt för att kunna vara en del av arbetet för ett bättre samhälle och respekten för varje människas frihet.

Samma risker tar människor än i dag och runtom i världen är det rörelser som Sverigedemokraterna som bekämpar hbtq-personers rättigheter. 

För det tredje – Sverigedemokraterna säger sig stå upp för alla människors rätt att älska den de vill. Det är talande att de inte nämner något om transpersoners rättigheter att få leva sina liv så som de är, de finns tydligen inte i Sverigedemokraternas värld.

Genom historien har många reformer skett för att stärka hbtq-personers situation. Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har de inte röstat för en enda hbtq-reform. När de stod utanför riksdagen har de argumenterat emot varenda förändring mot lika rättigheter som diskuterats i samhället. 

Sverigedemokraterna är experter på att ställa grupper mot varandra. Det är att vara Miljöpartiets raka motsats. Vi kommer alltid att kämpa för varje människas rätt att vara den hen är och älska vem en vill.


Emma Hult, hbtq-politisk talesperson och riksdagsledamot Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE