Abortmotstånd och rasism hand i hand

Alice Bah Kuhnke: Nya EU-kommissionen är en väckarklocka för oss alla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För de svenska EU-parlamentariker som röstade för von der Leyen börjar konsekvenserna bli tydliga, skriver Alice Bah Kuhnke.
För de svenska EU-parlamentariker som röstade för von der Leyen börjar konsekvenserna bli tydliga, skriver Alice Bah Kuhnke.

DEBATT. I dag är internationella dagen för säkra aborter. Runt om i världen samlas kvinnorättsförsvarare för att stå upp för rätten till en säker och legal abort.

Samtidigt har de partier som röstat fram von der Leyens EU-kommission släppt in abortmotståndarna från ”Adaktusson-gänget” i kommissionen.

Om von der Leyen får som hon vill kommer den kroatiska abortmotståndaren Dubravka Suica bli kommissionär för det nya politiska ansvarsområdet som går under namnet “demokrati och demografi.”. 

Språkbruket ”demografi” är inte en slump. Det är en tydlig eftergift till ungerska Fidesz som torgför åsikten att européer måste föda fler barn och slopa aborträtten för att muslimer inte ska ta över kontinenten.

De som hellre gjorde upp med Europas konservativa och partier som Fidesz, i stället för en koalition med oss gröna, får nu se resultatet.

Kombinationen av ett sådant politikområde, med en kommissionär som uttalat är emot säkra och legala aborter, är oroande. Suica är utsedd av en medlemsstat som nyligen infört en ny utrikespolitisk prioritering – skyddet av den kristna heterosexuella kärnfamiljen.

Tillsammans med Ungern och Polen har Kroatien flera gånger argumenterat för att aborter inte ska ingå i skyddet av kvinnors och flickors sexuella och reproduktiv hälsa när det gäller EU:s prioriteringar för mänskliga rättigheter och biståndspolitik.

För de svenska väljarna är frågan välbekant då Lars Adaktusson uttryckte sitt stöd för den linjen under förra mandatperioden.

Ordet demografi har alltid använts av högerpopulister i två bemärkelser. Den ena är för att ifrågasätta aborter och den andra är varna för invandring och hetsa mot flyktingar. 

I början av september arrangerade den ungerska regeringen en internationell konferens på temat demografi. Särskilda hedersgäster på konferenser inkluderade representanter från Trumps och Bolsonaros administrationer.

Den Ungerska regeringen deklarerade då att ”när det gäller demografi, måste migration uteslutas som en möjlig lösning” och att ”ersättning av populationer” inte kan accepteras. I stället ska fler etniskt europeiska barn födas.

Bättre än så kan den oheliga alliansen mellan de främlingsfientliga och abortmotståndarna inte illustreras. 

Detta är en retorik som kombinerar abortmotstånd med en rasistisk och invandringsfientlig agenda. Att koppla demografiska utmaningar till kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar är nästa byggsten i ett globalt abortmotstånd som nu tagit sig in i EU-kommissionens politikbygge.

Det är en väckarklocka för oss alla. Vi gröna kommer att ta ställning mot varje kommissionär som inte står upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.

För de svenska EU-parlamentariker som röstade för von der Leyen börjar konsekvenserna bli tydliga. Jag förväntar mig att mina svenska kollegor i EU parlamentet tydligt tar avstånd från Dubravka Suica.

I en jämställd demokrati är säkra och legala aborter en fråga om mänskliga rättigheter och inte en fråga om demografi.


Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE