Debatt

Det är skillnad på rökning och att snusa

Replik från Snustillverkarföreningen om att höja priset på tobak

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är så stora hälsoskillnader mellan att röka och snusa att man med fog kan säga att snuset bidrar till en förbättrad folkhälsa, skriver debattören
Det är så stora hälsoskillnader mellan att röka och snusa att man med fog kan säga att snuset bidrar till en förbättrad folkhälsa, skriver debattören

DEBATT

REPLIK. Sverige är enda landet i EU där snusförsäljning är tillåten. Sverige är också det land i EU som har lägst andel rökare.

Jag tror att dessa fakta hänger ihop. Om det nu finns någon som menar att snus inte spelar roll för minskad rökning så behövs det en sannolik förklaring till varför verkligheten ser ut som den gör. Någon sådan har inte presenterats.

Att det är så stor skillnad i hälsoeffekter mellan att röka tobak och att använda tobak i form av snus gör att det med fog går att säga att snuset bidrar till en förbättrad folkhälsa även om snus i sig inte kan anses vara någon hälsoprodukt.

Nikotin är beroendeframkallande och gravida eller hjärtsjuka ska inte använda nikotin i någon form.

Man kan lätt tro att två ansedda organisationer som Cancerfonden och Hjärt-lungfonden hade företrädare som är insatta i forskning och förstår skillnaden mellan absolut och relativ risk.

Men de policyförslag som läggs fram på Aftonbladets debattsida visar tyvärr på en ideologisk slagsida utan koppling till verkligheten. Varför?

Den som vill se minskad rökning och därmed bättre hälsa för människor, måste också kunna göra skillnad på den skadliga röken i lungorna och den relativt milda påverkan som svenskt snus har.

Att då föreslå höjda priser på ”tobak” i stället för enbart de skadliga cigaretterna är att vilja likställa rökning med snus, vilket helt saknar grund.

Jag hoppas att Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i framtiden är beredda att ta till sig fakta om skillnaden mellan rökning och snus och också ärligt kan svara på frågan om vad det är som gör att Sverige varit framgångsrikt i EU med att ha en låg andel rökare.


Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Nikotin

LÄS VIDARE

DEBATT Höj priset på tobak för att stärka folkhälsan

ÄMNEN I ARTIKELN

Nikotin

Snus

Tobak

Tobaksindustri

Cancerfonden

Hjärt-lungfonden

Rökning