Gör förpackningar som vi alla kan öppna

Debattörerna: Man får inleda en brottningsmatch, slita, dra och pilla med knivar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Resultatet från vår gemensamma undersökning är nedslående och visar att endast en av de åtta förpackningarna får godkänt. SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal. Det är tur att glass är gott, men vi är många som vill kunna öppna andra förpackningar också, skriver debattörerna.
Resultatet från vår gemensamma undersökning är nedslående och visar att endast en av de åtta förpackningarna får godkänt. SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal. Det är tur att glass är gott, men vi är många som vill kunna öppna andra förpackningar också, skriver debattörerna.

DEBATT. Kaffe, ketchup, salt, blåbärssoppa och chokladdryck säljs i förpackningar som är svåra att öppna och hantera. Det visar det test som PRO och Reumatikerförbundet gjort på ett antal matförpackningar från PRO:s årliga prisundersökning.

Hur svår eller lätt en förpackning är att öppna väcker mycket engagemang hos våra medlemmar. Det gäller inte bara livsmedelsförpackningar som i vår undersökning. Även till exempel läkemedelsförpackningar kan orsaka förpackningsraseri.

”Öppna här brukar det stå. Sen får man inleda en brottningsmatch, slita, dra och pilla med knivar.”

”Kaffepaket gör mig tokig! Och jag har ändå bra nypor.”

”Vissa medicinförpackningar är ju helt omöjliga. Vrid och tryck samtidigt och värkande händer är ingen bra kombination!”

Kommentarerna ovan är ett axplock av våra medlemmars reaktioner efter inslaget i TV4 Nyhetsmorgon (den 4 juni) när vi lyfte frågan om svåröppnade förpackningar. I Sverige har 1,5 miljoner människor nedsatt handfunktion, däribland många äldre eller med reumatisk sjukdom. Men de flesta äldre blir handsvaga till slut.

I vanliga fall anlitar svenska och internationella företag Reumatikerförbundet för att testa sina egna förpackningar. Testmetoden har funnits i över tio år och är vetenskapligt utformad och omskriven.

Nu testades i stället några produkter från PRO:s matkasse. Personer med nedsatt handfunktion genomförde alla stegen i hanteringen, det vill säga att öppna, försluta, använda och återvinna förpackningen – och bedömde sedan hanteringen på en skala från ”kan inte” till ”mycket lätt”.

Resultatet från vår gemensamma undersökning är nedslående och visar att endast en av de åtta förpackningarna får godkänt. SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal. Det är tur att glass är gott, men vi är många som vill kunna öppna andra förpackningar också.

Det är inte omöjligt att tillverka förpackningar som alla kan använda. Även små förändringar i befintliga förpackningar kan göra stor skillnad i hanterbarhet.

Vi riktar våra krav till förpacknings- och livsmedelsindustrin – men även till butikskedjor och andra intressenter. Vi uppmanar er att lyssna på våra medlemmars krav och upprörda känslor.

  • Förpacknings- och livsmedelsindustrin måste utveckla förpackningar som alla konsumenter kan hantera utan hjälp. Nedsatt handfunktion eller obegripliga och krångliga mekanismer för att öppna förpackningarna bidrar till problemen.
  • Personer med nedsatt handfunktion måste involveras i utvecklingen av förpackningar. Ju tidigare lättöppnat-perspektivet kommer in designtänket, desto bättre och billigare blir det. Företagen som idag ser över plastmängden i sina produkter kan lämpligen passa på att väva in fler perspektiv.
  • Alla läkemedelsförpackningar ska vara lätthanterliga och bör testas av Reumatikerförbundet. Många av våra medlemmar lyfter svårigheterna med att öppna olika medicinburkar och tablettkartor. Det är också vi som använder läkemedel i hög grad. I stort sätt läkemedelsföretag känner idag till Reumatikerförbundets testmetod. Nu vill vi se resultat.


Till sist en uppmaning till dig som använder tänderna eller andra hjälpmedel för att öppna olika livsmedel, mediciner eller elartiklar. Det ska du inte behöva göra.

Hör av dig till våra respektive organisationer eller till producenternas kundtjänst och tala om att förpackningen inte funkar – och varför. Tillsammans kan vi åstadkomma en förändring. Till slut kommer företagen att lyssna.


Lotta Håkansson, förbundsordförande Reumatikerförbundet
Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE