Debatt

Nu väljer Moderaterna SD – det är sorgligt

Slutreplik från MP om Sveriges migrationspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP:s ambition är fortsatt att komma fram till en bred överenskommelse om en human migrationspolitik. En gång i tiden gjorde vi det med Moderaterna. Våra värderingar har inte ändrats sedan dess, skriver Annika Hirvonen Falk.

Foto: FREDRIK HJERLING

DEBATT

SLUTREPLIK. Som Miljöpartiets nya migrationspolitiska talesperson kommer jag att arbeta hårt för att den parlamentariska kommittén ska lägga fram förslag på en human, rättssäker, effektiv och långsiktigt hållbar flyktingpolitik.

Miljöpartiet kommer i alla lägen av förhandlingarna att stå upp för medmänsklighet och rättssäkerhet. Att Moderaterna hellre samarbetar med Sverigedemokraterna än med oss är mycket oroväckande och tydliggör det sorgliga värderingsskiftet som skett inom Moderaterna.  

För oss miljöpartister så handlar alltid migrationspolitiken om människors liv. För oss är det självklart att utsatta människor som flyr krig och förtryck ska mötas av ett humant Sverige, som varken separerar små barn från sina föräldrar eller utvisar ensamma tonåringar som rotat sig i Sverige.

Vi vill se en reglerad process där de som söker skydd får sin sak prövad. De som har tillräckliga skäl får uppehållstillstånd medan de som efter en rättssäker bedömning nekats tillstånd måste lämna landet. 

Alla partier som vill få stopp på tillfälliga lösningar måste stå upp för en migrationspolitik som inte leder till inhumana resultat från första början.

Den tillfälliga gymnasielagen kom till för att laga den uppenbart inhumana situation som uppstod när tusentals ensamkommande barn inte fick en rättssäker prövning i tid och där det ledde till ett uppenbart inhumant resultat. Bara genom att sätta människan i centrum, och bygga en rättssäker process som grundar sig i asylrätten, skapar vi en politik som håller över tid. 

Våra ingångar är tydliga. Vi står upp för asylrätten, för att barn ska få leva med sina föräldrar och få en möjlighet till en trygg framtid och vi är övertygade om att en bra etablering är avgörande för långsiktigt hållbar migrationspolitik. Korta uppehållstillstånd skapar en otrygg situation och försämrar integrationen.

Miljöpartiets ambition är fortsatt att komma fram till en bred överenskommelse om en human migrationspolitik. En gång i tiden gjorde vi det med Moderaterna. Våra värderingar har inte ändrats sedan dess. Vi kommer att fortsätta söka konstruktiva vägar framåt.


Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson, MP


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT Vår migrationspolitik måste bli human igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Migrationspolitik

Flyktingpolitik

Annika Hirvonen Falk

Miljöpartiet

Moderaterna

Sverigedemokraterna