Debatt

Adaktusson vägrar stå upp för aborträtten

Slutreplik från Malin Björk om kvinnors rättigheter och EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I sakfrågan, hur vi ska bekämpa alla de som nu tar plats i EU-parlamentet och som vill inskränka kvinnors rättigheter och förminska våra liv, säger Adaktusson inte ett enda ord. Detta är det mest talande av allt i hans ”svar”, skriver Malin Björk.
I sakfrågan, hur vi ska bekämpa alla de som nu tar plats i EU-parlamentet och som vill inskränka kvinnors rättigheter och förminska våra liv, säger Adaktusson inte ett enda ord. Detta är det mest talande av allt i hans ”svar”, skriver Malin Björk.

DEBATT

SLUTREPLIK. Vänsterpartiet tar den feministiska kampen överallt där det behövs. Abortmotståndarna, de som vill förtrycka hbtq-personer, och de som bekämpar kvinnors rättigheter har vuxit i antal efter EU-valet och de vill göra EU-parlamentet till sin arena.

Det tänker vi göra allt vi kan för att sätta stopp för.

EU har inte beslutanderätt i frågor om aborträtt och hälso- och sjukvårdsfrågor. Trots detta tar EU-parlamentet fram rekommendationer på området, som sedan har betydelse för debatten på nationell nivå i många länder.

Det är därför oerhört viktigt att vi bygger upp ett starkt försvar för jämställdhet, aborträtten, och hbtq-rättigheter i EU-parlamentet och att vi fortsätter att vinna varenda viktig omröstning trots att de fientliga krafterna ökat i antal.

Inte minst är de många i den grupp som M och KD tillhör, EPP gruppen, som vill tillbaks till ett femtiotalsideal (minst) vad gäller kvinnors plats i samhället. Precis som Adaktusson gjorde röstar många av dem systematiskt mot aborträtten.

Att Adaktusson i sedvanlig ordning ropar lögnare, hycklare och kommunist efter alla oss som är vänster, feminister, hbtq-aktivister, eller rent allmänt bara inte passar in i hans världsbild, är jag och många andra tyvärr vana vid.

Men om sakfrågan, alltså hur vi ska bekämpa alla de som nu tar plats i EU-parlamentet och som vill inskränka kvinnors rättigheter och förminska våra liv, säger han inte ett enda ord. Detta är det mest talande av allt i Adaktussons ”svar”. Han stod inte upp för aborträtten när han var EU-parlamentariker och han har inga planer på att göra det nu heller.

Vänsterpartiet däremot kommer fortsätta det feministiska arbetet, vi kommer ta strid för rätten att bestämma över våra kroppar, för hbtq-rättigheter och göra allt för att flytta fram positionerna. Jag kommer fortsätta det partiöverskridande arbetet, och arbeta med alla progressiva krafter.

De ska inte få en tum av våra rättigheter.


Malin Björk, EU-parlamentariker (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatten om fri abort

LÄS VIDARE

DEBATT Nu måste vi ta striden mot Adaktussongänget

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om fri abort

Malin Björk

Vänsterpartiet

Lars Adaktusson

Kristdemokraterna

Jämställdhet

Jämställdhetspolitik