Svenska vården mår bättre utan KD:s politik

Replik från Karin Rågsjö (V) om vårdkrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-03-10

KDs försök att profilera sig som ”vårdpartiet” är lika genomskinligt som falskt. Diagnosen kan kallas Ebba by Proxy - svensk vård mår bättre utan den, skriver Karin Rågsjö (V) i en replik.

REPLIK. Det är en sjuk ironi att just Kristdemokraterna föreslår att staten ska gå in och styra vilka nya sjukhus som ska byggas. Sveriges största vårdfiasko är sjukhuset Nya Karolinska i region Stockholm.

Ansvariga är KD och deras borgerliga kollegor som har suttit vid makten sedan 2006.

Nya Karolinska har dränerat vården i regionen och kostnaden för bygget – ett av världens dyraste – uppgår till hisnande 57 miljarder!

Problemen i vården uppstår inte för att det är regioner som har ansvaret i stället för staten. Problemen uppstår överallt där KD och deras borgerliga kollegor styr.

Vårdkrisen i Sverige är i grunden en personalkris. Bra lön och bra arbetsvillkor behövs för att behålla erfaren personal i den tunga vården på sjukhusen.

Därför har Vänsterpartiet personalen i fokus för våra satsningar - som självklart innebär omfördelning av resurser, så att
de rikaste bidrar mer för den gemensamma vården.

Så får vi en sjukvård som man verkligen kan lita på. En vård som finns där när man behöver den.

Det självutnämnda ”vårdpartiet” KD bryr sig dock inte om det gemensamma, utan låter privata vårdbolag och försäkringsbolag sätta Hälso-och Sjukvårdslagen ur spel. Sjukast först gäller inte längre som bekant, utan privat försäkring först.

Vänsterpartiet kräver omgående att privata vårdgivare som har ersättning från regionerna ska förbjudas att låta försäkringspatienter gå före i kön.

Skattebetalarna ska inte finansiera försäkringspatienter.

KD:s försök att profilera sig som ”vårdpartiet” är lika genomskinligt som falskt.
Diagnosen kan kallas Ebba by Proxy – svensk vård mår bättre utan den.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här