Debatt

Därför polisanmäler vi svenska IS-resenärer

Debattörerna: Offren ska inte möta sina förövare här hemma

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Oförmågan hos de ansvariga i Sverige urgröper förtroendet för rättsstaten och i slutänden för demokratin. Inte minst hos de nya medborgare som saknar erfarenhet av en demokratisk rättsstat, skriver debattörerna.
Oförmågan hos de ansvariga i Sverige urgröper förtroendet för rättsstaten och i slutänden för demokratin. Inte minst hos de nya medborgare som saknar erfarenhet av en demokratisk rättsstat, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. Sverige har under många år härbärgerat krigsförbrytare och militanta extremister som begått grova övergrepp mot civila. Det handlar om brott i form av massmord, sexslaveri, gruppvåldtäkter. Folkrättsbrott och brott mot mänskligheten.

Säpo har registrerat cirka 300 individer som lämnat Sverige för att ansluta sig till IS och andra terrorgrupper i Syrien och Irak. Uppemot hälften av dessa beräknas ha återvänt.

Överlevande flydde IS skräckvälde och kom till Sverige för att sedan här se sina plågoandar komma efter dem. Förövare och offer ställs öga mot öga i bostadsområden och olika offentliga miljöer. Varje sådant möte utgör ett nytt övergrepp.

De extremister som återvänt utgör även ett akut säkerhetshot. Ansvaret för att ta ställning för brottsoffren och ge dem upprättelse, samt förebygga nya terrordåd som det på Drottninggatan, vilar på myndigheterna.

Men de politiska och rättsvårdande systemen i Sverige har inte klarat av det som nästan alla andra jämförbara länder har klarat. Där ställs terroristerna inför rätta eftersom länderna har en fungerande lagstiftning.

Oförmågan hos de ansvariga i Sverige urgröper förtroendet för rättsstaten och i slutänden för demokratin. Inte minst hos de nya medborgare som saknar erfarenhet av en demokratisk rättsstat.

Det är mot denna bakgrund som vi har lämnat in en polisanmälan för medhjälp riktad mot IS-extremisterna som återvänt till Sverige.

Det spelar ingen roll om dessa har deltagit i IS massmord med gevär i hand, lagat mat eller kört förnödenheter till IS soldater. Alla som har bidragit till att upprätthålla den terrorstämplade organisationen IS existens kan misstänkas för medhjälp.

Samtliga riksdagspartier har fått anmälan skickad till sig. Vittnen har redan trätt fram efter att anmälan blivit känd och responsen är tydligt positiv.

Från ansvarigt håll saknas det dock en reaktion. Rimligtvis kan ingen vara nöjd med dagens situation. Majoriteten i riksdagen och myndigheterna bör ta till sig att man i Tyskland fortfarande jagar de nazistiska förbrytarna trots att det gått 74 år sedan krigsslutet.

De tusentals människor som flytt till Sverige för att undkomma IS grymheter ska inte behöva gömma sig i svenska storstäder, förorter eller landsbygd.

En majoritet av den svenska befolkningen, oaktat religiösa och politiska uppfattningar, bör kunna enas om att det är dags att lagföra IS-återvändarna och ge deras offer skydd och upprättelse.


Ulf Boström, polis och aktiv i Demokraterna, Göteborg
Edward Nordén, bonde och aktiv i Medborgerlig Samling, Skåne
Jan Hägglund, aktiv i Arbetarpartiet, Umeå


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

IS-svenskarna

LÄS VIDARE

DEBATT Ta barnen och passet från IS-återvändarna

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-svenskarna

Terrorism

Syrien

Massmord

IS/Daesh (Islamiska staten)

Irak

Politik