ÅSIKT

I Sverige ska ingen låsas in i passivitet

Slutreplik från Lena Rådström Baastad om utmaningarna i välfärden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Anders Wiklund / TT 

REPLIK. Det är oroande att Moderaterna inte verkar se utmaningarna i välfärden, utan snarast verkar tillfreds över läget i sjukvård, skola och äldreomsorg. Under den borgerliga regeringen valde man att prioritera stora skattesänkningar, mest för de som tjänade mest. Det gjorde att välfärden fick stå tillbaka.

Välfärden står i dag inför nya investeringsbehov. För att klara detta krävs att fler kommer i arbete. Detta gäller särskilt de nyanlända som har svårt på arbetsmarknaden. Den utmaningen ser både moderater och socialdemokrater.

Men medan Moderaterna vill göra om svensk arbetsmarknad, med minskad trygghet och sänkta löner för att passa nyanlända med låga kvalifikationer, vill vi investera i utbildning samtidigt som vi skärper kraven på den enskilde.

Sverige kan aldrig konkurrera med låga löner, vi måste konkurrera med hög kunskap. Förutsättningarna för detta har aldrig varit bättre. Sedan valet har över 200 000 nya jobb skapats och vi har den högsta sysselsättningen på 25 år. Andelen personer som är beroende av ersättningar och bidrag är den lägsta sedan början av 1990-talet.

Nu finns 100 000 lediga jobb på arbetsmarknaden, de tillsätts inte genom sänkta löner. De tillsätts genom bättre utbildning och matchning, men också genom att ställa hårda krav.

I höstbudgeten satsar regeringen 4,3 miljarder för att förbättra etableringen och skapa fler jobb i växande företag. Utbildningsplikt för nyanlända införs och insatser för att få in fler utlandsfödda kvinnor på arbetsmarknaden. Tillsammans med satsningar på skolor som har de lägsta resultaten är det några av de viktigaste prioriteringarna för oss Socialdemokrater.

I Sverige ska ingen låsas in i passivitet och alla som kan jobba ska jobba. Så garanterar vi välfärden och tryggheten – så stärker vi människors frihet.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM