ÅSIKT

När insyn saknas kan assister missbrukas

Slutreplik från Annelie Carlsson om arbetsmiljön för personliga assistenter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Getty
Avsaknaden av insyn möjliggör att lagen kan användas till att exempelvis renovera, köpa knark eller sexuellt trakassera personliga assistenter, skriver Annelie Carlsson, fackligt förtroendevald i Kommunal.
DEBATT

SLUTREPLIK. Det är tråkigt att Henrik Petrén i sin replik på min artikel helt väljer att inte ta upp att det saknas reell insyn på arbetsplatserna inom branschen personlig assistans, eftersom det ju är detta som gör att lagen om LSS kan missbrukas.

Avsaknaden av insyn möjliggör att lagen kan användas till att exempelvis renovera, köpa knark eller sexuellt trakassera personliga assistenter. I kommentarsfälten till både Henrik Petréns och min artikel framkommer det också tydligt att brukare använder, eller kan tänka sig att använda personliga assistenter till exempelvis husrenovering.

Att en personlig assistent har fått arbetsuppgiften att köpa knark är ingenting jag påstår, utan det framgår av Arbetsmiljöverkets beslut som är offentligt. Även om detta skulle vara ett enstaka fall, är det fortfarande ett fall för mycket.

Henrik Petrén menar att vi är överens om att personliga assistenter inte ska tvingas begå brott. Ändå står det att läsa på hemsidan hos företaget i vilket nämnd assistent var anställd, att ”det finns en gråzon mellan tillämpningen av LSS och arbetsmiljölagen”. Eftersom företaget också är medlem i arbetsgivarföreningen KFO, måste jag dra slutsatsen att denna samsyn saknas inom KFO.

Då borde det också ligga i KFO:s intresse att istället för att bagatellisera de grova överträdelser jag tar upp i min artikel, göra allt för att en lagändring kommer till stånd

Precis som Henrik Petrén skriver har vi som parter på arbetsmarknaden ett gemensamt intresse i att säkerställa en god arbetsmiljö för de personliga assistenterna. Då borde det också ligga i KFO:s intresse att istället för att bagatellisera de grova överträdelser jag tar upp i min artikel, göra allt för att en lagändring kommer till stånd som gör att det inte finns utrymme för oseriösa aktörer inom branschen.

Jag är inte ute efter att svartmåla branschen personlig assistans, som Henrik Petrén påstår, och jag har heller aldrig uttryckt att jag är emot reformen LSS. Jag har tagit upp att det finns seriösa företag inom branschen men också en hel del oseriösa. Det här borde ligga i allas intresse att kunna diskutera.

Jag vidhåller att det är fullt möjligt att fläta samman LSS och arbetsmiljölagen, men tills detta sker fullt ut är jag rädd att vi kommer att få se fler liknande skandalösa fall.


Annelie Carlsson, fackligt förtroendevald i Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM