Debatt

Med snus kan vi stoppa rökningen snabbare

Slutreplik från Snuskommissionen om att minska tobaksanvändandet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är helt överens om att bekämpa den farliga rökningen. Skillnaden är att vi vill minska den betydligt snabbare än vad du och Tobaksfakta föreslår, skriver debattörerna.
Vi är helt överens om att bekämpa den farliga rökningen. Skillnaden är att vi vill minska den betydligt snabbare än vad du och Tobaksfakta föreslår, skriver debattörerna.

DEBATT

SLUTREPLIK. Om Tobaksfakta varit ärliga så hade ni berättat för befolkningen att man dör av cigaretter men att snus inte förorsakar cancer eller förkortar livet.

Snus är inte hälsokost men det tar inte brukarens liv. Det är därför som de svenska siffrorna för tobaksrelaterad död ligger under hälften av snittet i Europeiska Unionen trots att ungefär 25 procent av den manliga delen av befolkningen använder tobak dagligen i Sverige, som i resten av unionens länder.

Skälet till de svenska hälsoframgångarna är att ungefär två tredjedelar av den manliga tobakskonsumtionen i Sverige utgörs av snus.

Det är också därför som man i en stor artikel i the Lancet förra året skriver att det inte finns någon sjukdomsbörda associerad med snus.

Eftersom vare sig ni eller andra grupper som verkar mot tobaksbruk upplyser befolkningen om sakförhållandena så fortsätter människor att röka därför att de tror att snus är lika farligt som cigaretter.

Om ni och andra tobaksaktivister hade berättat sanningen hade vi från Snuskommissionens sida aldrig fått uppdraget att försöka införa lite fakta i tobaksdebatten och vi hade rimligen haft färre rökare än i dag, färre dödsfall i lungcancer och färre patienter mer kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Folkhälsoansvariga myndigheter i Storbritannien, brittiska läkarförbundet och de brittiska allmänläkarna, brittiska cancerfonden liksom den brittiska institutet för utveckling av sjukvården (NICE) har alla börjat tillämpa skademinimeringsprincipen också inom tobaksområdet. De ser fakta och förstår att cigaretter är dödliga men att andra vägar att få nikotinet är mindre hälsofarliga.

Vi arbetar för att de ansvariga svenska myndigheterna skall titta på evidensen och i sin tobakspolitik göra skillnad mellan de dödliga cigaretterna och det väsentligt mindre farliga snuset.

Se fakta, Göran Boethius. Vi är helt överens om att bekämpa den farliga rökningen. Skillnaden är att vi vill minska den betydligt snabbare än vad du och Tobaksfakta föreslår. 


Anders Milton, ordförande i Snuskommissionen
Kinna Bellander, Snuskommissionen
Karl Fagerström, Snuskommissionen
Göran Johnsson, Snuskommissionen
Snuskommissionen finansieras av Snustillverkarföreningen men arbetar fristående.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Snus

LÄS VIDARE

DEBATT. Snuset räddar liv – cigaretter dödar

ÄMNEN I ARTIKELN

Snus

Rökning

Tobak

Lungcancer