Därför får du visst ha dreads, Amanda Lind

Replik om kulturministerns frisyr och kulturell appropriering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alla ska få lära sig av andra kulturer och leva ut dem om de så önskar i vilken grad som helst, skriver Jacob-Elias Richter.
Alla ska få lära sig av andra kulturer och leva ut dem om de så önskar i vilken grad som helst, skriver Jacob-Elias Richter.

DEBATT. Nisrit Ghebil skriver att Sveriges kulturminister Amanda Lind inte får ha dreads, eftersom en tjej i en katolsk skola i USA inte fick ha dem. Min fråga är: Vad har det ena med det andra att göra?

Problemet här ligger inte hos Amanda Lind, problemet ligger hos skolorna i USA som har rasistiska regler. Om det är okej att ha dreads som vit, men inte som svart i samma scenario – då är det rasistiskt. Men i det här fallet är det två helt olika scenarion vi pratar om.

Personligen tycker jag att Amanda Lind ser otroligt “ghetto” ut som Ghebil kallar det. Hudfärgen gör ingen som helst skillnad, utan det är frisyren i kombination med övrig stil som gör skillnaden.

Alla borde vara toleranta gentemot varann och då är det okej att låna stilar från andra kulturer.

Att prata om kulturell appropriering är som att säga att kulturer bara tillhör vissa personer och alla andra får stanna vid sin egen kultur. Men den protektionistiska attityden leder bara till mindre kulturell diversitet, eftersom alla kulturer har sina stadsdelar och inte interagerar mellan varandra. Handlar inte integration precis om att blanda kulturer, så man får flera mer intressanta kulturer i slutet?

Titta på New York med sin unika blandning av en massa olika kulturer, som tillsammans har gjort staden till en av de mest intressanta på jorden. Kulturell blandning leder också till mer innovation, eftersom man får olika perspektiv på ett problem.

Jag är tysk, betyder det att ingen annan förutom jag och mina landsmän får äta kalkon till jul eftersom det är en tysk tradition, eller får bara britterna ha afternoon tea? Får inte en vit flicka har på sig en kinesisk klänning till en dans?

Sådana double standards får det inte finnas i ett samhälle, alla ska få lära sig av andra kulturer och leva ut dem om de så önskar i vilken grad som helst.


Jacob-Elias Richter, student i Industri Design vid Lunds Universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE