Nej, LCHF är inte en "extremdiet"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Katrin Zytomierska: Dumheter att "fettdieten" förstör amningen

Bingo Rimér och då gravida sambon Katrin Zytomierska.
Bingo Rimér och då gravida sambon Katrin Zytomierska.

Här kommer ett utlåtande från en ”vanlig” människa som har tränat, bantat och hållit ­olika dieter i hela sitt vuxna liv. Det finns nämligen inte någon diet eller en träningsmetod som jag inte provat. Cambridge, kålsoppor, HerbaLife, GI, LCHF, listan utesluter inte en endaste diet.

I dag är jag 33 år och jag har samlat på mig en del erfarenhet. Jag uttalar mig inte som ett proffs i ämnet utan efter hur min kropp reagerar på olika metoder för att gå ner i vikt. Dessutom är jag mer trovärdig än en expert eller kostrådgivare som säljer egna produkter eller som tjänar pengar på att marknadsföra sin diet. Jag är helt oberoende och mitt enda intresse är att vara smal, vältränad och att min kropp och mitt barn ska må bra.
Först och främst så är inte LCHF en extremdiet på något sätt. Det är, i enkelhetens namn, den mest logiska dieten som finns. Man äter allt som är naturligt och obehandlat. Inga tillsatser, inga frågetecken. Inga light-produkter och inga e-ämnen. Helt naturlig mat som folk har ätit i hundratals år. Allt är logiskt, allt är enkelt och allt är gott!

Man använder fettet som energikälla precis som människor gjort i alla tider. LCHF kräver inga böcker, inga produkter signerade av någon kostexpert, inte heller någon ansträngning. Det dåliga kolesterolet ökar inte, det kan vi inte tjata om längre för så är det och att vara i ketos är heller inget farligt för någon. Folk får bättre resultat på sin hälsokontroll efter att de levt enligt LCHF ett tag, men framför allt: Man mår bättre.

Ja just det. Så var det det här med amningen. Herregud, vad är det för rikspucko som påstår att det skulle påverka amningen om man inte äter rena kolhydrater i form av pasta, ris och potatis? Det finns ju kolhydrater i allt och man får definitivt i sig den mängd som behövs genom att utesluta alla de produkter som bara gör att kroppen sväller och bubblar upp.

Kvinnor har levt på en lågkolhydratkost i hundratals år och det finns ju inget som säger att barn är hälsosammare i dag än vad de var då. Tvärt om. Det är i dag som barn proppas med socker och tillsatser och fetma är ett samhällsproblem.

Jag tycker inte att vi ska behöva argumentera för de påståendena mer. Vi lever ju med facit i hand.
Jag har som sagt alla dieter att jämföra med, och i synnerhet GI som jag levt efter i många år innan jag blev gravid. När man följer GI så måste man planera sitt liv och sina mål noggrant. Det ska kokas quinoa och det ska pillas bort skinn från kycklingen. Man ska undvika fett och det gör att man konstant är hungrig och blir man mätt så är man det i ett par timmar och sen börjar planeringen för nästa mål eller mellanmål. Det här är varken kul eller något som man har tid med när man är nybliven mamma. Saker ska gå fort. Tiden vill man lägga på sin bebis.

Däremot vill jag understryka att om man är en människa som tränar regelbundet (kanske har det som yrke), lever ett singelliv eller har extremt mycket fritid så är GI ett bra alternativ. Fem fettsnåla mål om dagen, långsamma kolhydrater, hela tiden jobba för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Visst! För all del! Men jag har i alla fall inte mött en karl som glädjes åt fullkornspasta, råris, bönor och torra kycklingfiléer utan sås. Och att tillaga två middagar (jag har gjort det i många år) har jag tyvärr inte möjlighet eller ork till längre (på grund av bebis).
LCHF är en diet som passar alla i familjen. För ofta är det ju faktiskt så att männen inte har lust att äta torrt och trist bara för att frugan ska ner några kilo. Med LCHF är min kille överlycklig och jag blir smal. Vi äter­bacon och ägg med en skvätt grädde i till frukost och sen är jag mätt till middag. Däremellan tar jag en bit ost eller en avokado om jag känner för det. Till middag äter jag en bit kött eller fisk med en god gräddig sås och lite grönt. Att man trycker i sig fett när man går på LCHF är en myt. Det behövs inte för man är inte lika hungrig och man har aldrig blodsockerfall eftersom man inte har något blodsocker. Sockersuget är därför aldrig ett problem!

Jag är övertygad om att jag hade tappat mina 26 kilo på samma tidsperiod om jag hade valt att göra det med GI i stället för LCHF. Det handlar inte om vilken diet som är mest effektiv. Det som det handlar om är hur jag mår och hur min familj mår. Vi har aldrig mått bättre än när jag ”bantat” som jag gör med LCHF.

Skillnaden på GI och LCHF är att man med LCHF-dieten aldrig är svullen, aldrig pruttar, aldrig känner hunger eller ett sötsug. För mig är det här tillräckliga argument för att välja LCHF framför GI eller någon annan diet. Och att äta naturliga obehandlade råvaror känns som sunt förnuft för mig. Annars vet jag inte vad sunt förnuft är.

Jag tror att det kommer att vara sunt förnuft för alla inom snar framtid. Men alla kan inte ligga i framkant. För vissa tar det lite längre tid. Ingen fara med det.

Katrin Zytomierska

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN