ÅSIKT

Facebook stjäl inte mer tid än rökning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I veckan har det diskuterats – igen – om det här med Facebook och annat nätsurfande på jobbet. Det visade sig att under vinterns snökaos tillbringade Banverkets personal mer tid med att skyffla gödsel på Farmville än med att skotta snö. (Det är förstås bara spekulation från min sida. De kan lika gärna ha tryckt ”Gilla” på varandras semesterbilder eller gjort olika quiz för att ta reda på vem de är i ”Sex and the City”.)

Det var ganska många som blev upp­rörda – och det kanske inte är så konstigt. Det kan med rätta tyckas vara en något underlig prioritering av arbets­tiden. När kommunikationerna kollapsar och folk fastnar på tåg ute i ingenstans eller får sova­ på stationer kanske man ska fokusera­ på det snarare än på att kolla vad ens högstadiepolare har för sig.

Men sen kom diskussionerna också att komma tillbaka till generellt Facebook­ande och nätanvändning under arbetstid. Är det okej att folk lägger X antal minuter på jobbet åt att uppdatera sin status och kolla vad andra skriver? Är det för den delen­ okej att läsa bloggar, tidningar, eller forum? Att bostadsporrsurfa på Hemnet?

Åsikterna går isär. Det finns undersökningar som visar vad folks surfande kostar företag – men de förutsätter att om det inte vore för Facebook skulle varje sekund,­ minut och timme ägnas åt aktivt, produktivt och inkomstbringande arbete. Och så är det bara inte, även om det nog inte är så illa som det ibland sägs, att en vanlig kontorsarbetare lägger ungefär en timme om dagen på det de faktiskt är anställda för.

Vi gör en himla massa saker på dagarna. En del är mer eller mindre relaterade till jobbet, andra är det inte. Men det är mycket mer sällan som det klagas på kaffe, rökning, toabesök, korridordiskussioner med kollegor, eller andra former av avbrott, pauser och improduktivitet. Det är inte lika konkret, och framför allt inte lika nytt. Det låter så mycket mer frapperande att säga att någon sitter på Facebook än att de röker.

Det finns säkert folk som ödar orimligt mycket tid på nätet, som undviker sina faktiska arbetsuppgifter och inte gör något vettigt. Men det bör väl märkas, i så fall? Om det inte är uppenbart i produktionen att folk gör massa andra saker på dagarna kanske det inte spelar så stor roll – om de nu inte egentligen borde sköta tågtrafiken och skiter i det.

Mikropauser, oavsett hur de tar sig uttryck, är bra för produktivitet och arbetsmoral – och om man kan få in lite vänskaplig kommunikation i en torr arbetsdag kanske den blir lite bättre både för en själv och för arbetsgivare.

Tids- och pengatjuven Facebook är nog inte ett så utbrett och gräsligt problem som vissa vill få det till. Vi kan undra varför vissa tror att deras göranden och havanden är så pass spännande att de behöver detaljrapportera dem, men det är inte det i sig som kommer att förstöra för varken företag eller myndigheter. Det har de klarat så bra i alla tider ändå, med eller utan internet.

Julia Skott

ARTIKELN HANDLAR OM