Våga vägra vara en sexig mormor

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bitte Assarmo, Stockholm, om sexpressen på äldre dar

Foto: GÖSTA WIRÈN
”Jag tänker definitivt inte låta något hejda mig från att bli just den traditionella sortens farmor som är så omodern i dag”, skriver debattören. Just den här kvinnan bakade bullar i Småland 1951.

Det är trendigt att vara stålmormor nu för tiden. Eller snarare sexmormor. I sann tjejtidningsanda går Amelia Adamo ut och sätter press på sexioplussarna: Nöj dig inte med att vara mormor! Ställ dig för all del inte och baka bakåtsträvande bullar! Nej, ut och knulla runt i stället och förverkliga dina egodrömmar ända in i döden.

Visst är sex viktigt och vackert, men är det verkligen det enda viktiga och vackra i livet? Och varför i hela friden måste det ena utesluta det andra? Att älska att baka bullar med barnbarnen behöver knappast innebära att man är stel och sexuellt hämmad. Jag vill snarare påstå att det är precis tvärtom; endast den som kan bejaka både kanelbullarna och det passionerade sexet har förmågan att se livets helhet.

Själv är jag inte ens en femtioplussare ännu, men jag har för länge sedan lämnat pressen och stressen bakom mig. Mitt sexliv är mitt eget och det angår ingen annan. Jag skäms inte över att jag inte är exhibitionist. Och när – om den dag kommer – jag blir välsignad med barnbarn tänker jag definitivt inte låta något hejda mig från att bli just den traditionella sortens farmor som är så omodern i dag. Jag ska baka bullar med dem, läsa sagor för dem, se på ”Saltkråkan” med dem och jag ska visa dem att en farmor kan vara ett under av trygghet och kärlek i en värld som inte alltid är så lätt att förstå.

Det innebär inte att jag nödvändigtvis måste vara en asexuell farmor. Jag kommer tvärtom säkert att vara en kåt farmor emellanåt. Men det behöver inte mina barnbarn få reda på. Det ska de helt enkelt inte få reda på. Man behöver nämligen inte skrika ut allt om sitt privatliv till höger och vänster.

För, som Amelia själv sa i SVT:s ”Debatt”: inga barn vill ha en kåt mormor. Så varför tvinga på dem det då? Av principskäl?

Det hela blir till slut bara barnsligt. Och jag kan bara hoppas att pockande egotrippar inte får alltför många bullbakande, underbara mor- och farmödrar runt om i landet att känna komplex. Vad det här samhället behöver är nämligen inte fler sexuella utlevnadskonstnärer, oavsett ålder, utan människor som vågar bejaka hela livet och inte bara sin egen sexualitet. Fram för fler mormödrar och farmödrar som bär sitt nystrukna förkläde med stolthet!

Bitte Assarmo

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN