Tiggarna utnyttjas – men du tittar bort

Replik från M i Stockholm om tiggeriförbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att försörja sig genom att tigga, att etablera tillfälliga boplatser på annans mark eller att uträtta sina behov på lekplatser och i parker är mänskligt, socialt och sanitärt oacceptabelt, skriver Andrea Ström. Bilden är ett montage.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Ett tiggeriförbud är en farlig väg att gå

DEBATT. Ett tiggeriförbud handlar, till skillnad från vad Semanur Taskin uttrycker, inte om att blunda för människors utsatthet eller att tro att det går att förbjuda fattigdom. Tvärtom.

Att försörja sig genom att tigga, att etablera tillfälliga boplatser på annans mark eller att uträtta sina behov på lekplatser och i parker är mänskligt, socialt och sanitärt oacceptabelt.

Rapporter visar att det har skett en kraftig ökning av människohandel för tiggeriändamål, därtill förekommer ett stort mörkertal. Bakom tiggeriet finns också en annan verklighet. Främst handlar det om kvinnor som säljer sex.

Detta bekräftas i Stockholms stad där andelen tiggeriärenden i förhållande till sexuell exploatering har dubblerats mellan 2016-2017.

Tiggeriet berör nästan uteslutande personer av romskt ursprung och det förekommer att personer med psykisk funktionsvariation utnyttjas för tiggeri.

Är Semanur Taskins lösning på fattigdom att tiggeriet ska fortsätta, trots att människors utnyttjas?

Att inte samhället agerar kan inte påstås vara en lösning för att bryta utanförskap. Att som Semanur Taskin titta bort när både kvinnor och män utnyttjas för prostitution är inte medmänsklighet, det är ett svek mot de redan utsatta.

Ett tiggeriförbud kan givetvis inte stå som en ensam lösning, exempelvis kan sanktioner riktas mot medlemsländer som utsätter sin befolkning för diskriminering och förtryck.

Jag är övertygad om att Semanur Taskin aldrig hade accepterat situationen om den rörde vår egen befolkning.


Andrea Ström, vice ordförande socialnämnden, Stockholm stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: