Debatt

Äldre måste kunna få plats på äldreboende

Replik från KD om bostadsbristen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Allt fler äldre som själva upplever att de har behov av omsorg och den trygghet som ett äldreboende kan innebära blir nekade plats då de anses för friska, skriver Jakob Forssmed.
Allt fler äldre som själva upplever att de har behov av omsorg och den trygghet som ett äldreboende kan innebära blir nekade plats då de anses för friska, skriver Jakob Forssmed.

DEBATT

REPLIK. Vi kan bara hålla med Jöran Rubensson: Var ska de äldre bo?

Ja, de som vill och har hälsan ska självklart kunna bo kvar hemma. Men fler och fler äldre som själva upplever att de har behov av omsorg och den trygghet som ett äldreboende kan innebära blir nekade plats då de anses för friska.

I stället erbjuds mer omfattande hemtjänst i det egna hemmet. En lösning som ofta är otillfredsställande för den äldre och dess anhöriga. Många känner sig otrygga och isolerade och blir oroliga för hur de ska klara sin vardag när deras hälsa blir sämre. Ensamheten leder ofta till ångest, oro eller depression.

Den akuta och eskalerande bristen på äldreboendeplatser har medfört att kommunerna tvingas till att göra tuffare biståndsbedömningar. Bedömningen av vad som krävs för att få särskilt boende varierar också från kommun till kommun vilket gör att rättssäkerheten i besluten kan ifrågasättas.

2016 nekades 5000 äldre en äldreboendeplats i tid – trots att de fått beslut om en sådan. Bristen förväntas öka till 20 000 platser till år 2030 med nuvarande byggtakt. Ungefär hälften av de äldreboenden som byggs eller planeras för närvarande är privata.

Om ett vinsttak i välfärden drivs igenom på det sätt som regeringen vill, kommer de privata aktörerna tvingas att lämna välfärden och vi riskerar att förlora ytterligare 23 000 platser. Det kan få enorma konsekvenser.

Kristdemokraterna har i sitt budgetalternativ avsatt medel för att kraftigt öka antalet äldreboendeplatser och också införa en äldreboendegaranti för att alla över 85 år ska ges lagstadgad rätt till plats på ett boende anpassat efter deras förutsättningar och behov – när de själva anser att de behöver det.

För att öka tillgången till särskilt boende förslår vi följande åtgärder:

  • Äldreboendemiljard. Kommuner får ersättning om de ger äldre en boendeplats i tid.
  • 150 miljoner kronor mer än regeringen varje år för att fler särskilda boenden och trygghetsbostäder ska byggas genom ett förhöjt investeringsstöd.
  • Mer resurser, inom det kommunala kostnadsutjämningssystemet, till kommuner med hög andel äldre.
  • Höjda vitesbelopp när kommunerna inte klarar att leverera särskilt boende i tid. De kan idag bli så låga som 10 000 kronor.

Vi behöver en regering som prioriterar de äldre. Därför måste Sverige byta regering. Sveriges äldre ska kunna lita på att det finns en plats på ett äldreboende när de behöver det.


Jakob Forssmed, vice partiledare, äldrepolitisk frontperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. De äldre blir bara fler – men var ska de bo?

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Välfärd

Vård & omsorg

Jakob Forssmed

Kristdemokraterna