ÅSIKT

”Vi skjuter inte från höften”

DEBATT

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) svarar på Veronica Palms kritik: Okunniga beslut minskar inte barnfattigdomen

Svar på Veronica Palms debattartikel ”En majblomma hjälper inte det barn som vräks”.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Skarpa förslag kommer, men vi skjuter inte från höften. Veronica Palm (S) tycker att det tar tid att förverkliga en nollvision för vräkning av barn. Jag håller med. Men det är nödvändigt med ordentliga beslutsunderlag. Åtgärder utan kunskap om vad som krävs och lämpar sig bäst, gynnar varken de utsatta eller statsfinanserna. Det kallas bara oansvar och sådant har vi haft nog av.

Under Socialdemokraternas långa regeringsår fanns det ingen statistik över hur många barn som blev vräkta. De drabbades men S-regeringen såg dem inte. Först med oss kristdemokrater i regeringen finns det nu ett barnperspektiv. Nu vet vi att i cirka hälften av Sveriges kommuner vräks inga barn och att vräkningar sker oavsett politisk ledning.

Fattigdom är en anledning till att människor vräks. Men fattigdom uppstod inte med alliansregeringens valseger. Under Göran Perssons regering år 1997 var 432 000 barn klassade som fattiga, alltså mer än dubbelt så många som år 2007. Detta är inte mina ord utan professor Tapio Salonens, som skrev Rädda Barnens rapport.

Utvärderingen av hemlöshetsstrategins arbete kom nyligen och en arbetsgrupp om varför barn vräks avrapporterade sitt arbete förra veckan. Nu drar vi slutsatser för att finna lösningar. Regeringen tar denna fråga på största allvar och vi utesluter inte åtgärder i höstbudgeten för att komma åt barnfattigdomen.

Maria Larsson
Barn- och äldreminister (KD)

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik