Jag kräver svar, Jimmie Åkesson

Debattören: Du pratar om undersköterskor för att du tror att det gynnar dig, men det här är på allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Faktum är att gång på gång har Åkesson och Sverigedemokraterna svikit vad som lovats i frågor som är viktiga för just välfärdsarbetare, skriver Tobias Baudin.
Foto: Bilden är ett montage. Pressbild, Isabell Höjman/TT och Pontus Lundahl/TT
Faktum är att gång på gång har Åkesson och Sverigedemokraterna svikit vad som lovats i frågor som är viktiga för just välfärdsarbetare, skriver Tobias Baudin.

DEBATT. Sedan några veckor tillbaka har jag rest runt i Sverige, från Haparanda till Sölvesborg, och träffat yrkesskickliga medlemmar i Kommunal. De berättar om staplade tillfälliga anställningar, oro över sin ekonomi, delade turer, springandet efter minutscheman. De berättar hur det tunga arbetet sliter på kroppen så att man inte orkar jobba heltid trots man både vill och skulle behöva pengarna. De längtar efter fler arbetskamrater, mer tid, mindre stress, trygga anställningar och bättre betalt.

De är engagerade och stolta över arbetet de gör och vill hinna göra ett bra jobb. Men de behöver bättre villkor, en fungerande arbetsmiljö och fler kollegor. 135 000 fler för att vara exakt, hela 135 000 behöver rekryteras till 2022 för att stävja underbemanningen. Det som behövs är ett välfärdslyft – stora resursökningar till vår gemensamma välfärd.

Jag möter också de som funderar på att rösta på Sverigedemokraterna. Och som har hört partiordförande Jimmie Åkesson säga sig vara välfärdsarbetarnas bästa vän.

Men jag tror inte på Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

För under de senaste fyra åren har de haft så många chanser att göra det bättre för välfärdsarbetarna, nå en förändring på riktigt som de så gärna säger. Faktum är att gång på gång har Åkesson och Sverigedemokraterna svikit vad som lovats i frågor som är viktiga för just välfärdsarbetare.

Strategin verkar vara att ducka och vifta bort kritik. Det vill Sverigedemokraterna inte alls, det har jag inte sagt, det vet jag inget om, brukar Jimmie Åkesson säga.

Men så här är det:

  • I Sverigedemokraternas budgetmotion 2018 vill partiet skära ner 13 miljarder kronor på kommuner och landsting. Det motsvarar ungefär kostnaden för 31 000 undersköterskor.

  • Sverigedemokraterna har röstat mot kollektivavtal i upphandlingar som skulle ha gett medlemmar i Kommunal bättre villkor, avtalsenliga löner, försäkringar och tjänstepension.

  • I juni röstade Sverigedemokraterna för att tillåta obegränsat vinstuttag inom omsorg och skola. Pengar som skulle ha gått till att anställa fler kollegor fortsätter istället att göda kortsiktiga vinstintressen.

  • Sverigedemokraterna var det enda partiet som röstade emot förslaget att förbjuda att tidsbegränsade anställningar staplas på varandra.

Nu vill SD göra det lättare för arbetsgivaren att göra sig av med vem de vill. De vill återinföra stupstocken i socialförsäkringen. Fördelningsanalys av budgeten visar att SD-politik ger mest till de med högsta inkomster och minst till de med lägsta inkomster.

Minst till välfärdsarbetarna.

Därför har jag en fråga till dig, Jimmie Åkesson. Du som påstår att du står upp för välfärdens anställda. Varför har du gång efter gång röstat för en politik som gör det sämre?

Du pratar om undersköterskor bara för att du tror att det gynnar dig. Men det här är på allvar och medlemmarna i Kommunal kan inte vänta längre. Valet den 9 september handlar om ett vägval mellan din skattesänkarpolitik och en politik som investerar i välfärden. Bara med ökade resurser till välfärden kommer välfärdsarbetarna få fler kollegor, rimliga villkor och mer tid att till jobbet med våra äldre och barn.

Jag tycker att medlemmarna i Kommunal förtjänar ärlighet. Även från partiordföranden i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. Så var vänlig och svara på frågan.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: