ÅSIKT

Inspärrade kriminella begår mindre brott

Slutreplik från Moderaterna gängkriminalitet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Forskningen pekar inte ensidigt på att strängare straff ger mindre brottslighet, men om de kriminella är bakom lås och bom så hindras de åtminstone från att begå brott, skriver debattören.

SLUTREPLIK. Sverige behöver en ny rättspolitik och det är viktigt med en bred debatt. Men i sin iver att opponera missar Robert Englund på Tankesmedjan Fores att Moderaterna driver fler frågor än rättspolitiken.
Det stämmer att det finns en koppling mellan utanförskap och brottslighet. Därför vill Moderaterna se såväl bättre skolor som öppnare arbets- och bostadsmarknader och har flera förslag för det.

Det stämmer också att fängelsestraffens effekt är omtvistat inom forskningen. Det kan förklaras av det faktum att fängelsestraffets effekter på brottsligheten är svåra att mäta.

Men för oss handlar det om att vi vill lyfta bort grovt kriminella från utsatta områden och att de inte kan begå ytterligare brott under tiden i fängelse.
Vi menar att skärpta straff kan råda bot på dödligt våld och fler grova brott i gängmiljöer och att straffen därför ska stå i relation till brottens allvar.

Sambandet är inte konstigt. Englund kan se effekten av fler poliser och straffskärpningar i Biskopsgården i Göteborg där polisen framgångsrikt sett till att antalet skjutningar minskar drastiskt.
Bland annat på grund av att grovt kriminella, som annars hade begått brott, har varit frihetsberövade. Även i Malmö är polisen mitt i en omvälvande offensiv mot gängkriminaliteten som kan ge effekt.

Jag rekommenderar Englund att besöka fler utsatta områden för att prata med människor som bor där och som efterfrågar en rättspolitik som står upp för dem – snarare än för kriminella.


Tomas Tobé, ordförande i justitieutskottet, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM