Debatt

USA-scouter måste släppa gayförbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Scoutrådet: Vår rörelse måste vara öppen för alla

I Scouterna är alla välkomna, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning. För oss inom den svenska scoutrörelsen är det en självklarhet och vi tycker därför att det är olyckligt när andra organisationer inom världsscoutrörelsen inte delar vår öppenhet.

Den amerikanska scoutorganisationen Boy Scouts of America beslutade nyligen att behålla sin medlemspolicy oförändrad. Det innebär bland annat att öppet bi- eller homosexuella medlemmar inte är välkomna i den amerikanska scoutorganisationen Boy Scouts of America. Policyn fastställdes i demokratisk ordning men beslutet var inte enhälligt, scoutrörelsen rymmer många åsikter och även inom Boy Scouts of America är många kritiska till beslutet.

Inom den svenska scoutrörelsen är vi helt emot all form av diskriminering. För oss är det viktigt att alla kan känna sig trygga och välkomna i Scouterna, och vi lyfter ofta den här frågan på internationella scoutkonferenser. I Sverige har vi en medlemspolicy som gör tydligt att vi är öppna för alla. Scouterna arbetar aktivt med att lyfta hbtq-frågor både lokalt och internationellt, exempelvis genom scoutnätverket Gayscouterna som driver workshoppar, deltar som en aktiv aktör på många arrangemang och arbetat med de här frågorna i flera år.

Den internationella scoutrörelsen samlar 41 miljoner medlemmar från nästan alla världens länder och är ett viktigt forum för att dela erfarenheter och värderingar mellan olika kulturer. I somras samlade vi över 40 000 scouter från hela världen på ett internationellt scoutläger i Rinkaby utanför Kristianstad. Under lägret var alla världens scouter välkomna och vi fick en unik chans att visa upp svensk scouting och dela våra värderingar med resten av världen, inte minst genom en workshop där vi diskuterade just de här frågorna.

Scoutrörelsen har en unik förmåga att samla människor från alla kulturer och samhällen. Vi är inte överens i alla frågor, men genom att mötas och dela med oss av erfarenheter och värderingar gör vi världen till en bättre och mer tillåtande plats.

Helene Gestrin

Erik Sillén

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt