Victoria – akta dig för amningsmaffian

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rebecca Weidmo Uvell: ”Inte ens de kungliga brösten kommer undan”

En tronarvinge är född. Monarkin är säkrad. Och kronprinsessan och hennes prins har fått ett nytt jobb, det viktigaste jobbet. Med en ny chef som i början är sämst i världen: hon tittar dig inte i ögonen, ger dig ingen positiv feedback alls och skriker när du inte levererar. Trots att du inte vet exakt vad du förväntas att leverera. Du får inget betalt och får aldrig semester eftersom chefen har flyttat in i din bostad och tänker inte flytta förrän om si så där 20 år.

Men det är också världens bästa och roligaste jobb, som gör att du uppfylls av den varmaste och underbaraste känslan i hela kroppen. Eller jobb och jobb, det är mer som ett förtroendeuppdrag. Som alla har en åsikt om.

Så håll i hatten, Victoria, för nu kommer alla proffs att poppa upp som små irriterande svampar överallt och ge dig sjutusen tips och förmaningar som du inte bett om.

Värst av allt är amningsmaffian. Du tror kanske att du är fredad för att du är vår blivande regent – men inte ens de kungliga brösten kommer undan. Du kommer få höra att helamning i minst sex månader är det allra allra bästa för bebisen, gärna ett år. Hon måste ju få alla de viktiga antikropparna, amningsmaffians bästa sales pitch.

Och det köper man som nybliven mamma. Vem vill att bebisen ska bli sjuk? Så man läser inte det finstilta på baksidan av paketet. Att det innebär att slänga fram bröstet minst åtta gånger per dygn, det vill säga var tredje timme dag som natt, ungefär en halvtimme till en timme per matning.

Vad som en gång var en snygg kroppsdetalj att klä i olika outfits förvandlas på en natt till mjölkmaskinerna som fanns i skolmatsalen. Och pappan står bredvid. Han är liksom inte inblandad i den här triviala saken att se till att ert barn får mat, överlever och växer. Han reduceras till en liten betjänt som hämtar vatten, torkar kräk från din axel och köper kakor. I det stora Moderskapet får pappan snällt vänta på att han efterfrågas. Och eftersom mamma levererar det viktigaste av allt är det lätt hänt att han liksom sitter på avbytarbänken väldigt länge, ja kanske aldrig kommer in i matchen.

Det är inte så att ammade barn aldrig blir sjuka. De får inte någon magisk förmåga att mota alla baciller i dörren, som man får intrycket när man hör ordet ”antikropp”. Och det är inte så att flaskmatning förstör barnets förmåga att amma. Det går utmärkt att kombinera amning och flaska.

Så Victoria, från en mamma till en annan: ge din prins en nappflaska. Ge honom ett riktigt jobb och inte bara ett snyggt visitkort.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert: