Debatt

Utkräv ansvar för rasism bland era anställda, SVT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Kitimbwa Sabuni: Trots uttalanden får de fortsätta jobba

"Vi har samtalat med Janne, som bett reservationslöst om ursäkt och med hänsyn taget till det anser vi därmed att saken är utagerad". Detta var SVT:s sportchef Per Yngs enda reaktion på att deras tennisexpert Janne Gunnarsson på Facebook upprörts över att svenska regeringen stängt dörren för stora mästerskap i Sverige och skrivit: "Pengarna räcker inte när vi ska ge 27 000 nyinflyttade somalier socialbidrag !!! Puh." Trots detta spektakulärt rasistiska utspel använder sig SVT av Gunnarsson som expertkommentator vid OS i London.

Det här är inte första gången som SVT uppmärksammas i samband med rasism. Hösten 2009 sändes dokusåpan "Den stora resan" där svarta utmålades som primitiva. Samma år argumenterade programledaren Carin Hjulström-Livh i Carin 21:30 ivrigt för "n-ordets" bevarande.

Gemensamt för dessa och andra rasistiska övertramp är att de inte fått några konsekvenser. De ansvariga kan fortsätta att arbeta för SVT med bibehållet anseende.

Janne Gunnarssons rasistiska uttalande går inte att ursäkta. Däremot går det att förklara om man betänker att det sker mot bakgrund av ett medialt och politiskt klimat där man kan säga i princip vad som helst om somalier.

Idag när "n-ordet" inte längre anses rumsrent, trots upprepade återupplivningsförsök, har i stället ordet "somalier" kommit att få bära liknande negativa konnotationer.

Idag kan politiker från höger till vänster med få belägg referera till somalier som en "svårintegrerad grupp" när de vill göra en poäng om invandringens utmaningar.

Den 18 oktober 2007 skrev Göteborgsposten om somalier att "när det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig [...] När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden - socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag."

Janne Gunnarsson kan anklagas för mycket men knappast för att var ur fas med sin tid. Att hans uttalande hittills inte fått några konsekvenser annat än några spridda tidningsrubriker är det främsta beviset för att han är i samklang med den svenska samtiden. I bättre samklang än de röster som höjts för att kritisera hans uttalande.

Eva Hamilton skulle ha kunnat använda det här tillfället för att ge Janne Gunnarsson fel och placera Sverige på rätt sida av historien i frågan om rasism mot svarta, på samma sätt som Sverige till slut tog tydlig ställning mot apartheid.

Rasism är ett globalt fenomen och det som skiljer länder åt är hur problemet hanteras. Tas rasismen på allvar av makthavare och institutioner eller spelas den ner av makthavarna och bärs upp av institutionerna?

USA, med sin historia av transatlantisk slavhandel, har sedan medborgarrättsrörelsen tvingats ta rasismen på allvar. När radioprataren Don Imus år 2007 refererade till svarta kvinnliga basketspelare som "nappy headed hoes" (krullhåriga horor) ledde det till att han sparkades av mediebolaget CBS trots att han var en betydligt större mediepersonlighet än Janne Gunnarsson.

Sverige har en egen historia av transatlantisk slavhandel som man väljer att officiellt inte låtsas om.  SVT:s hantering av Gunnarsson som inte straffades utan belönades med ett OS-jobb är en fortsättning på den kulturen av förnekelse och förringande av rasismen mot svarta. Slutsatsen kan bara vara att Eva Hamilton misslyckats med att använda den bärande samhällsinstitutionen SVT för att upprätthålla en så grundläggande demokratisk värdering som antirasism.

Kitimbwa Sabuni

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt