Debatt

Tomhetens triumf

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

En inställd debatt är också en debatt, skulle man kunna parafrasera Ulf Lundell.

Det viktigaste som framkom i debatten mellan finansminister Anders Borg och socialdemokraternas finanstalesperson Magdalena Andersson är just vad de inte debatterade: De genomförda jobbskatteavdragen.

Anderssons besked att socialdemokraterna inte kommer att höja skatterna för vanliga löntagare är ett besked om att den beloppsmässigt största skatteförändringen sedan skattereformen 1990 är tryggad.

En skattesänkning som gett löntagare mellan 1000 och 1500 kronor mer i plånboken varje månad, och som enligt Finansdepartementets beräkningar kommer att öka sysselsättningen med omkring 100 000 personer.

En proposition utan förslag är också en proposition, skulle man också kunna säga. Bristen på nya besked i vårbudgeten är en annan seger för finansministern. Budgetarbete gör de flesta politiker tokiga. Centerledaren Annie Lööf må ha haft sina nyliberala förebilder och sin vision om att minska statens makt. Hennes första utspel som näringsminister var att ge 100 miljoner av svenska skattepengar till amerikanska storföretaget Facebook. Så sliter och drar dagligen fackministrarna i den offentliga plånboken. Bara finansministern håller emot.

Så tro inte annat än att det ligger åtskilligt arbete bakom att hålla i offentliga finanser. Anders Borg jämför gärna med andra länder i Europa, men skulle lika gärna kunnat jämföra med tidigare borgerliga regeringar. Både 1976-82 och 1991-94 slog Sverige dåtida världsrekord i offentliga utgifter och hade skenande underskott. Den läxan har den här regeringen lärt, och det är uppskattat.

Men att Alliansregeringens viktigaste frihetsreform tryggad och ekonomin i bättre balans än tidigare är egentligen inte goda nyheter för regeringen. Det aktualiserar snarare frågan varför vi ska rösta på dem och inte på ett i stort sett likvärdigt alternativ 2014. Att Anders Borg lade betydande energi på inte särskilt hederliga spekulationer om ett rödgrönt skattealternativ som inte finns är knappast ett besked om någon fortsatt stark reformvilja i Alliansen.

Mattias Svensson Neo - det liberala samhällsmagasinet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik