Åker han ut i kylan nu?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klas Åkerblom om nöjesjournalistik: ”Skriv gärna om standup comedy – men ta ert ansvar”

INTE VÄLKOMMEN? När Melodifestaivalens Andra chans gick av stapeln i Kiruna var inte Björn Gustafsson med. Men Aftonbladet tog i stället dit Björn i form av en papperskopia.
INTE VÄLKOMMEN? När Melodifestaivalens Andra chans gick av stapeln i Kiruna var inte Björn Gustafsson med. Men Aftonbladet tog i stället dit Björn i form av en papperskopia.

Såja, såja. Lugnt och fint. Djupa andetag kära nöjesjournalister.

Komikern Björn Gustafsson har slagit igenom big time. Kärleken från främst kvällstidningarna är till synes oändlig och hyllningarna skrivna i krigsrubriker.

Journalistkåren måste vara yr av syrebrist efter att ständigt blåsa upp denna ballong – ännu större, mycket mera… Och vi som vet hur vissa saker ligger till undrar: ”Finns det ingen redaktion som ser klart?”

Visst är han rolig. Väldigt rolig. De sammanlagt 48 minuterna han aktivt varit med i TV4 och SVT sedan oktober förra året har han utnyttjat väl. Detta om man räknar med att han synts i fyra Parlamentet-avsnitt á sju minuter och fyra melodifestivalsinslag á fem minuter.

Men hallå! 48 minuter? Sedan oktober? Tidigare än dess – ingenting på tv. Och kom inte och säg att ni sett honom på någon standup comedy-scen. Standup comedy bevakas inte av svenska tidningar. Särskilt inte de nya och oprövade komikerna.

Nöjesjournalistiken verkar för oss initierade inte vara nyfiken och granskande, utan spekulerande och – ofta – full med faktafel.

Men sen då? Vart går Björn Gustafsson efter detta? Vartåt kommer ni i pressen att pressa honom?

Hur har det här fenomenet uppstått?

Standup comedy är hett. Flera stora turnéer åkte runt landet i fjol för utsålda hus. Bara i Stockholm finns det idag tio standup comedy-klubbar. För några år sedan fanns det enbart två-tre stycken.

Visst har det betytt en hel del att trendsättande komiker som Schyffert och Rheborg växlat om till standup. Men den största anledningen är ju självklart att komikerna blivit roligare och att publiken märkt det. Magnus Betnér har till och med växlat om från enbart komiker till butter samhällsdebattör – och fyllt salongerna. Svensk humor har aldrig varit vitalare än nu.

Det var på min lekfulla hobbyklubb – BungyComedy – som Björn tog sina första komiska steg för ungefär tre år sedan. En ”pröva på-klubb” för de som vill testa standup comedy.

Visst såg vi talangen redan då. En talang som även lyste hos Petra Mede, Kristoffer Appelquist, Anna Granath och nu Soran Ismail. Björn har sina unga fötter fast nedborrade i den svenska standup comedy-scenen.

Björn och jag har lärt känna varandra någorlunda väl under långa bilresor till klubbar ute i landet. Han är sällsynt jordnära och klok trots sina 22 år. Och rolig. Att sitta i bilsätet och lyssna på hur han beskriver sin unga kusins telefonsamtal var så underhållande att jag skrattgrät och snoret forsade.

Men det har jag också gjort i samtal med namnkunniga komiker som Özz Nûjen, Marika Carlsson, Måns Möller, David Batra, Ann Westin med flera. Många komiker är väldigt roliga även privat.

Så i denna störtande lavin av standup comedy-intresse hos den växande publiken har alltså den första riktiga megastjärnan tänts.

Och tidningarna är frågande. Det finns inte ett endaste citat från tidigare klipp i arkivet. Ingen har skrivit om standup comedy (jo, Betty Skawonius på DN – all heder). Nöjesredaktioner som satt plus och getingar på varje litet datorspel står handfallna när de inser att dom missat att bevaka en ny folkrörelse där Björn Gustafsson bara är den som poppade upp riktigt högt först. Ni kommer att möta ett nytt knippe komiker i säsongens Parlamentet. Komiker rekryterade från den svensk standup-scenen.

Jag har personligen aldrig sett så många okunnigt skrivna artiklar som dessa om Björn Gustafsson. Ett litet citat från en lång chatt med någon av de sjungande artisterna blir rubrik. Bara meningen innehåller dom två magiska orden ”Björn” och ”Gustafsson”.

Med detta som bakgrund återstår frågan: Vart pressas han efter det här? Har nöjesredaktionerna ännu fler och högre piedestaler att placera honom på? Eller blir det tvärtom nu?

Ge grabben ett break. Fundera över proportionerna. Ta ett publicistiskt ansvar för vad ni skriver och ett humanistiskt ansvar för den ni skriver om.

Dagens debattör

Klas Åkerblom

47 år, Stockholm,

vän till Björn Gustafsson och engagerad i BungyComedy

Publisert: