ÅSIKT

Ta ingen skit, tjejer!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: SUNE FRIDELL/SVT
Hur skulle du känna själv? Grynet undrar hur en mamma kan kalla sin dotter för feg och mesig inför andra människor. Tänk om nån på ert jobb höll på och sa så om er? Då skulle ni inte tycka att det var så kul, det lovar jag! Ni skulle typ ringa facket eller polisen och den personen skulle typ bli anmäld och avskedad eller nåt! skriver hon.

Till alla barn och ungdomar och föräldrar och alla andra vuxna, läs det här, det är skitviktigt!

En gång när jag skulle skriva autografer så stod det typ hundra personer på led (för annars blir det trängsel och skitorättvist) och väntade.

Då kom det en mamma med två döttrar, och yngsta tjejen som var typ 10 år sprang fram till mig och fick sin autograf. Sen pekade mamman på den äldre tjejen och sa skithögt så alla i kön hörde:

”Och där borta står storasystern som inte vågar komma fram för hon är så blyg och tyst och feg och mesig, det är inget Grynet i henne inte!”

Då kollade jag (och alla andra i kön också) på tjejen som hon pekade på, hon var typ 13 år och hade jättefint hår men var alldeles röd i ansiktet och tittade ner i golvet.

Då blev jag så himla arg och ville bara springa fram till den äckliga skitmamman och skrika åt henne så att hon skulle få spott i ansiktet och tinnitus i öronen:

”Är du dum i huvet?! Man säger faktiskt inte så om eller till andra människor och särskilt inte till sina barn!!! Hur tror du att man ska vilja säga någonting alls om det finns folk som inte respekterar en?! När ens mamma kan göra bort en inför hundratals personer och världens bästa tv-stjärna (jag alltså)!

Varför ska hon vilja säga ett endaste litet skitord?! Va?! Va?! Va?!”

Fast jag gjorde inte det, för det tror jag dottern hade tyckt varit nästan lika pinsamt.

Så i stället så vinkade jag henne till mig, tog tag i hennes armar, och så viskade jag så att bara vi två skulle höra:

”Både du och jag vet ju att man är som man är, och ingen kan bestämma över en hur man ska vara eller vad man ska göra. Det är visst Grynet i dig!” Hon nickade tillbaka och vi log tillsammans, för det blev liksom vår hemlis som bara vi visste!

Och så fick hon såklart en egen autograf.

Sen har jag varit med om det typ tusen gånger! Skitjobbiga morsor och farsor som bara klagar på sina barn att de till exempel är för mesiga eller för högljudda eller hur de ser ut – när han eller hon står bredvid!

Men hallå?!!! Vad håller ni på med?!

Tänk om nån på ert jobb höll på och sa så om er? Då skulle ni inte tycka att det var så kul, det lovar jag! Ni skulle typ ringa facket eller polisen och den personen skulle typ bli anmäld och avskedad eller nåt!

Flera vuxna undrar hur man ska få folk att sluta kalla tjejer för äckliga saker och hur man ska få tjejerna att säga ifrån.

Okej alla ni som är vuxna och föräldrar eller lärare: Hur pratar ni själva med ungdomar? Vad säger ni till dem?

Jag tycker inte att det är så stor skillnad på en mamma som säger att hennes dotter är en feg mespotta och en klasskompis som kallar en hora. Eller en lärare som säger att man kommer att få IG i svenska om man inte håller ett muntligt föredrag om August Strindberg fast man blir så nervös att man håller på att kräkas. Eller om man har en galen brorsa som bara slåss och ens föräldrar säger ”bry dig inte om det så slutar han, det är inte ens fel att två träter”.

Därför har jag kommit på ett eget ordspråk som jag tycker borde skrivas in i typ grundlagen och i Bibeln och telefonkatalogen och i alla dagstidningar och på vägskyltar och på toapappersrullar och på brickan i matsalen:

”Ta ingen skit!”

Det betyder att ingen ska kunna tala om för en vad man ska tänka, känna eller tro på, för det kommer inifrån ens egen personliga själ.

Jag har fått över 100 000 mejl och brev från en massa ungdomar och vuxna som säger att de har vågat säga saker bara för att jag har sagt det! Coolt va?! Jag tycker att det är helt sjukt bra!

Och grejen är att man behöver inte vara som jag – som älskar rosa motorsågar och chokladbollar och The Ark och Zlatan och att spela luftgitarr med en tiara i håret.

Man är den människa man är och det ska ingen annan kunna ändra på om man inte själv vill det!

Så till alla barn och ungdomar och vuxna (klipp ut och sätt in i plånboken):

Ingen kan bestämma vad du ska tycka, tänka eller känna. Det vet bara du.

Låt ingen säga fula saker till dig.

Låt ingen tala om för dig att det är fel att vara kär i en viss person.

Låt ingen tala om för dig att du är dålig eller har dåliga känslor.

Låt ingen bestämma vad som är din smak i kläder eller musik eller mat, det vet bara du.

Låt ingen få dig att känna dig liten, ful eller äcklig för det finns inga äckliga människor, såna tillverkas inte!

Och om någon försöker göra det så säg bara ”Jag tar ingen skit!”

Grynet