Vi håller våra löften till kvinnojourerna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jämställdhetsministern och Barn- och äldreministern svarar om Terrafem

I höstas bestämde regeringen att den tillfälliga förstärkningen till organisationer som jobbar mot våld mot kvinnor skulle bli permanent. Vi bestämde också att lägga till extra pengar, vilket innebar en fördubbling av medlen.

Att hävda att denna höjning aldrig ägt rum är fel. Höjningen har lett till att både ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, och SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, har fått kraftigt förstärkta medel. ROKS, som Terrafem är medlem av, har fått över 5 miljoner mer än förra året. 5 miljoner som kan användas för att stärka deras lokala jourer.

Vi har inte brutit något löfte. De ökade resurserna kan också komma Terrafem till del. Potten som de kan söka pengar ur hos ROKS är större nu än den var 2013. Men att detaljstyra hur ROKS eller Socialstyrelsen bedömer hur pengarna ska fördelas tänker vi inte göra. De besluten ska fattas av dem som har bäst information om hur pengar ska fördelas – inte av ministrar.

När vi hänvisar till kommunerna är det inte en undanflykt. Tvärtom. Vi har gjort en ändring i socialtjänstlagen som innebär att alla våldsutsatta kvinnor och barn ska vara kommunernas ansvar. Anledningen till det är att vi vill att besluten ska ligga så nära de som drabbas som möjligt. Det ska vara tydligt var ansvaret finns. Därför är det också varje kommun som ska se till så att deras jourer får de medel som de behöver. Och därför hjälpte exempelvis Stockolms kommun så sent som i december Terrafem med mer pengar.

Men visst är det så att strukturen för hur vi arbetar mot våld mot kvinnor kan bli mycket bättre.

Av just den anledningen har regeringen också en nationell samordnare, Carin Götblad, som i juni kommer att presentera hur vi kan organisera oss på ett bättre sätt. Med hennes förslag i ryggen kommer vi att fortsätta arbeta för att vi på ett ännu bättre sätt ska ta hand om de som drabbas av våldet.

Maria Arnholm (FP)

Jämställdhetsminister

Maria Larsson (KD)

Barn- och äldreminister

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN