Vi har redan visat att vänstern gör skillnad

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rossana Dinamarca: Det är vi som tar striden mot könsmaktsstrukturen

Gudrun Schyman gör det inte lätt för sig när hon ifrågasätter kopplingen mellan vänstern och feminismen.

Medan kapitalismen under alliansregeringen tillåtits, ja uppmuntrats, att bre ut sig mycket kraftigt i samhället, medan marknaden och marknadens värderingar om att dugliga individer i konkurrens ska slå ut varann, medan ”må bäste man vinna” är det nya mantrat och medan välfärdens skydd nedmonterats så att varje aspekt av våra liv, och särskilt kvinnors liv, underställs den påstådda ekonomiska rationaliteten, utan att fråga vilka mål och värderingar demokratin skyddar. Då hävdar Gudrun Schyman att det inte är intressant med höger och vänster. Inte intressant för kvinnorna. Verkligen?

För Vänsterpartiet är det aldrig ointressant med höger och vänster. Vi vet var vi står och vad vi har emot oss. Jag glömmer inte för ett ögonblick bort att de som befinner sig längst ner i den liberala marknadsekonomins samhälle, de som sliter inom den krackelerande välfärden, inom äldrevård, sjukvård och barnomsorg, och som jobbar med usla arbetstider och löner inom servicesektorn, det är kvinnor. Och de som är står allra längst ner är invandrade kvinnor.

Det är kvinnor som får visstider staplade på varandra, det är fortfarande kvinnor som utför huvuddelen av det obetalda arbetet hemma, det är också kvinnor som är mer utbrända, mer drabbade av psykisk hälsa, och kvinnor är 80 procent av fattigpensionärerna.

Inom vänstern kämpar vi också mot patriarkatet, den könsmaktsstruktur som genomsyrar alla samhällen, och patriarkatet lierar sig med varje annat maktsystem som det behöver liera sig med för att växa och frodas.

Det är i högsta grad relevant att prata om höger och vänster fortfarande, det är helt nödvändigt, och ja det är vänstern som har en politik som kan lyfta kvinnorna. Det går att driva utvecklingen mot ett jämställt samhälle. Det har vi visat i de kommuner där vi är med och styr, så som i exempelvis Malmö, Göteborg, Västerås, Umeå och Norrköping. Vänsterpartiet går från ord till handling och vi behövs för att jämställdhet inte bara ska vara tomma ord.

Men, återigen, vi förändrar inte Sverige ensamma. Vi är en del av den feministiska rörelsen och den behöver bli än starkare för att vi ska nå reell förändring även på nationell nivå.

Rossana Dinamarca

Feministisk talesperson för Vänsterpartiet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN