Inte självklart att den ekologiska maten inte räcker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från MP om mat och miljö

Anna Maria Corazza Bildts beskrivning av sitt arbete i EU-parlamentet är mycket spännande. I sin replik skriver hon att hon ”varit drivande för en obligatorisk ursprungsmärkning för allt kött”. Tidigare i veckan hävdade hon att hon ”har lyckats ro i hamn en ny lag om bättre märkning och information av mat”.

Vad har hon då gjort? Sanningen är att hon överhuvudtaget inte suttit med vid några förhandlingar om den nya livsmedelsmärkningslagen, vilket MP:s Carl Schlyter har.

Däremot har hon lagt ändringsförslag för sin partigrupp till ett yttrande till lagen i ett sidoutskott (IMCO). Förslag som handlade om att gömma näringsinformation på en mindre synlig plats på paketen, och att vin och alkoholhaltiga drycker inte ska märkas med ingrediensinformation.

När det gäller ursprungsmärkning på allt kött då? Jo, Corazza Bildt har förvisso lagt förslag om obligatorisk ursprungsmärkning på kött från alla djurslag, vilket de gröna också gjort. Men hon har inte stöttat att allt det kött som finns i korv, lasagne och andra sorters färdigmat ska märkas.

När det gäller Marit Paulsens replik håller vi helhjärtat med om att kontrollerna av bland annat djurskyddet måste bli bättre. Men det ”matens FBI” som Paulsen ofta talar om finns redan och behöver inte uppfinnas av Paulsen. Denna myndighet kallas FVO (Kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor) och vi ser gärna att man ger dem mer resurser och befogenhet att göra oanmälda kontroller.

Både Paulsen och Corazza Bildt hävdar att man inte kan föda en växande befolkning med enbart ekologisk mat. Detta är ingen självklar sanning. Det finns nog med mat i dag, men den är ojämnt fördelad och det råder överkonsumtion i väst. Dessutom producerar en tredjedel av åkrarna direkt för soppåsen. Vi anser att mindre matsvinn är bättre än GMO- och kemipumpade skördar.

Miljöpartiet går till EU-val på att maten ska vara giftfri, utan djurplågeri och utan överraskningar. Den 25 maj är det du som väljer.

Isabella Lövin

Peter Eriksson

MP:s toppkandidater i EU-valet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN