ÅSIKT

Migrationsverket: Vi ber er om ursäkt

Replik efter kritiken från två sekt-anklagade pastorer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Vi ber om ursäkt – men vill samtidigt betona att vi inte har något att erinra mot själva beslutet i ärendet, skriver Carl Bexelius.
DEBATT

DEBATT. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Christian Kastö och Per Lundin, båda pastorer i Pingstkyrkan i Borås respektive Equmeniakyrkan i Borgstena, att Migrationsverket är skyldigt en ursäkt. Detta efter att ha beskrivit Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan som sekter i ett utvisningsbeslut.

Vi vill härmed framföra vår oreserverade ursäkt för formuleringen och kan inte annat än hålla med om att den var både felaktig och olycklig.

I detta sammanhang vill vi samtidigt betona att vi inte har något att erinra mot själva beslutet i ärendet.

Migrationsverket har under flera år haft ett gott samarbete med Sveriges kristna råd, SKR, och vi hoppas på ett fortsatt sådant. Vi är särskilt tacksamma för de utbildningar som SKR tidigare arrangerat för Migrationsverkets personal, och som har handlat om utredningsmetodik.

Under våren har vi flera möten inbokade med SKR på olika orter i landet där vi lyfter aktuella frågor och sprider information om våra respektive verksamheter. Självklart kommer de frågor som nu väckts tas upp vid dessa möten.

Nyligen gjorde Migrationsverket även en kvalitetsgranskning av 28 ärenden där de asylsökande åberopat sin kristna tro som skyddsskäl. Resultatet visade en generellt god utredningsteknik i handläggningen, men också att det finns ett behov av att utbilda personalen vid Migrationsverket inom detta område.

Den nu uppmärksammade formuleringen i ärendet bekräftar detta behov. Vi har därför inlett en dialog med SKR om hur en utbildningsinsats för Migrationsverkets personal skulle kunna genomföras i närtid.


Carl Bexelius, biträdande rättschef, Migrationsverket


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM