Debatt

Förbud mot cannabis slår mot de svagaste

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

CUF: ”Nolltoleransen skördar människoliv”

Den senaste veckan har narkotikapolitiken debatterats hett. Unga liberala centerpartister framhåller att oavsett vad man tycker om att röka på så är cannabis en del av vårt samhälle och behöver bekämpas på mer konstruktiva sätt.

Den förda nolltoleransen har skördat mängder med människoliv och kostat oerhörda summor, det borde vara tydligt att straff inte fungerar. Ändock ligger Maria Larssons kurs krampaktigt fast. Missbruksutredningen kom fram till att endast en av fem missbrukare får vård i Sverige, och Sverige har i ett internationellt perspektiv extremt höga dödstal bland narkotikamissbrukare.

I andra länder, exempelvis Portugal, har avkriminalisering av missbruk i kombination stora vårdsatsningar fungerat fantastiskt bra, och både bruk och missbruk av all narkotika har halverats på tio år. Alltfler experter och politiker, däribland, FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, vädjar om en mer nyanserad debatt och ett skademinimerande nytänk.

Denna humanitära katastrof, där de svagaste i samhället kriminaliseras i stället för att behandlas som de sjuka människor de är, får inte fortgå. Naturligtvis bör cannabis regleras och kontrolleras, men lidandet och samhällskostnaderna som dagens övergripande narkotikapolitik ger upphov till är så otroligt mycket viktigare och mer akut än så.

Algot Thorin

Vice förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Estrid Faust

Ordförande CUF Stureplan

Publisert: