V: Vill regeringen stoppa insyn i verkets verksamhet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Under det senaste året har ett stort antal mycket upprörande utvisningar uppmärksammats i media. Aftonbladet genomför just nu en omfattande granskning av Migrationsverket verksamhet som lyfter fram ännu flera frågeställningar. Det är viktigt och bra att media granskar Migrationsverket, men en annan grundläggande möjlighet till demokratisk granskning saknas.
Riksdagen har beslutat att statens myndigheter ska ha insynsråd för att ge medborgarna insyn i den statliga verksamheten. Medborgarna representeras här av företrädare för politiska partier. Förordnanden av ledamöter i Migrationsverkets insynsråd gick ut den 30 april i år. Ändå har regeringen ännu inte fattat beslut om förordnande av nya ledamöter, vilket gör att Migrationsverket hittills saknat insynsråd i nästan ett halvår – vilket är orimligt lång tid för en myndighet som så uppenbart befinner sig i blåsväder.

Det är tydligt att svensk migrationspolitik har stora brister – inte minst saknas barnperspektiv och grundläggande förutsättningar för att minska risken för utvisningar till tortyr. De stora förändringar som krävs är främst ett politiskt ansvar – men även Migrationsverkets arbete måste noggrant följas och belysas. Ett insynsråd är en viktig nyckel i detta.
Det är naturligtvis bekvämt för regeringen att slippa den blåslampa som ledamöter i ett insynsråd kan vara under Migrationsverket. Det är tillräckligt besvärligt att vara migrationsminister idag ändå – vilket framgår av Billströms ständiga duckande när det ena grymma fallet efter det andra uppmärksammas. Men det är mycket oroväckande att medborgarnas rätt till insyn på så sätt nonchaleras.
Vänsterpartiet förväntar att regeringen slutar förhala och omedelbart förordnar nya ledamöter till Migrationsverkets insynsråd.
 

Christina Höj Larsen

Publisert: