V: Så hindrar vi att arbetskraftsinvandrare utnyttjas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Regeringen och MP skönmålar sin reform

Jonas Sjöstedt.

I dag luras många människor till Sverige för att arbeta, men väl på plats utnyttjas de hänsynslöst. Situationen är akut och måste få ett slut. Vi lägger därför nu fram tre förslag i riksdagen för att komma till rätta med problemen. Man ska inte få lägre lön bara för att man kommer från ett annat land.
I många svenska restaurangkök står personer och diskar som har lurats hit. Samma situation finns bland dem som jobbar i skogen, bland dem som städar och på byggarbetsplatserna. Människor har fått löften om en okej lön och rimliga villkor. Men när de väl kommer till Sverige säger arbetsgivaren att tyvärr, det blev inget med det som lovades. Nu är lönen halverad och du får jobba med något annat än vad som sagts tidigare. För vissa visar sig också det utlovade boendet vara en madrass på golvet i en skrubb på jobbet.
Den som inte accepterar detta blir av med sitt jobb. Hon eller han har då tre månader på sig att hitta ett nytt jobb, men det är förstås ofta omöjligt för en person som inte talar ett ord svenska. Det betyder i praktiken att den som protesterar utvisas.
Allt detta är resultatet av den överenskommelse om arbetskraftsinvandring som regeringen och Miljöpartiet har gjort. De beskriver sitt system för arbetskraftsinvandring som att de har öppnat upp Sverige, men det är en mycket osmaklig skönmålning. Verkligheten är ett extremt beroendeförhållande. Chefen bestämmer om du får vara kvar i landet eller utvisas. Det har ingenting med frihet eller öppenhet att göra.
En väl fungerande arbetskraftsinvandring kan tillföra mycket. Både för den som kommer hit för att arbeta och för att Sverige ska få arbetskraft som saknas. Men situationen att människor utnyttjas måste lösas så fort som möjligt. Vänsterpartiet lägger därför nu fram ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagen med tre förslag.
 

För det första måste arbetserbjudandet göras rättsligt bindande. Dagens system är orimligt eftersom arbetsgivare kan lova en sak för att locka hit personer, men sen inte behöver uppfylla löftena. Oseriösa arbetsgivare ges ett perfekt läge att utnyttja arbetskraftsinvandrare eftersom arbetstillståndet är kopplat till en specifik arbetsgivare.
För det andra måste arbetsgivarna kontrolleras. Genom samkörning av Skatteverkets och Migrationsverkets register vore det enkelt att kontrollera om arbetsgivaren betalat in skatter och sociala avgifter. Det måste också bli bättre kontroll på förhand så att oseriösa arbetsgivare kan uteslutas.
För det tredje ska inte den som avslöjar missförhållanden utvisas. Ingen ska behöva ställas inför valet mellan att antingen acceptera att bli lurad på den utlovade lönen, eller bli av med jobbet och utvisas. Vi föreslår att den som beviljats arbetstillstånd hos en arbetsgivare som brutit mot anställningsavtalet, ska få stanna i Sverige tillståndstiden ut för att söka nytt jobb.
Efter avslöjandena om hur människor utnyttjas har både Miljöpartiet och företrädare för Centerpartiet kritiserat det system de var med och införde. Om de står upp för detta och ställer sig bakom våra förslag så finns en riksdagsmajoritet för att ändra regelverket. Det skulle vara ett stort steg för att göra svensk arbetsmarknad anständigare. Systemet som gör att människor tvingas leva under slavlika förhållanden måste få ett slut.

Jonas Sjöstedt
 

Publisert: